RU UA
1

Варто спробувати: чим мікрогрін корисний для організму

Здоров'я 14:05 - 16 вересня 2022

Мікрогрін або мікрозелень стрімко набирає популярності як на Заході, так і в Україні. Розбираємось, чим підкріплена популярність цього продукту та наскільки він корисний для організму

Мікрогрін фіолетового кольору

Справді корисно чи просто мода: як мікрогрін впливає на здоров’я/Фото: Russ Ward/Unsplash

Мікрогрін (або мікрозелень) існує вже досить давно, але нещодавно він почав набувати все більшої популярності як ароматна начинка для салату або смачне доповнення до інших страв. Розбираємось, наскільки мікрогрін корисний для організму та чому його популярність так швидко зростає.

Деталі

Більшість вважає, що мікрозелень - це паростки рослин, але насправді вона більш розвинена, ніж паростки. Цю зелень збирають, як тільки на ній починає рости листя, тобто зазвичай через 7-21 день після проростання насіння. Багато різних видів насіння можуть давати мікрозелень, причому деякі з найпопулярніших – це насіння редиски, броколі, руколи та навіть соняшника.

Ця крихітна зелень не тільки має чудовий смак, але й має масу користі для здоров’я. Хоча конкретні переваги часто відрізняються залежно від типу насіння, з якого походить мікрогрін, нещодавній звіт Journal of Future Foods виявив, що він може мати протизапальні, протиракові та антибактеріальні властивості.

Велика кількість рослинних сполук

Фото: Devi Puspita Amartha Yahya/Unsplash

Дієтологи зазначають, що головною перевагою споживання великої кількості мікрогріну є високий рівень антиоксидантів.

Мікрозелень містить антиоксиданти, які допомагають боротися з хворобами, захищаючи клітини. Дослідження показують, що в мікрозелені міститься більше антиоксидантних поліфенолів, ніж у більшості достиглих овочів.

Це також часто залежить від типу насіння. За даними Frontiers in Nutrition, мікрозелень брокколі має вищий рівень багатьох антиоксидантів і мінералів, ніж її "дорослі" відповідники.

Деякі види мікрогріну можуть цінним джерелом калію

Багато видів мікрозелені багаті калієм, який може допомогти задовольнити рекомендовану добову норму. Одна чашка мікрозелені забезпечує 10-11% харчової потреби в калії. Багато людей не отримують достатньо калію, тому додавання чашки мікрозелені в салат або омлет може бути чудовим способом збільшити кількість цієї корисної речовини в організмі.

Мікрогрін містить пребіотики

Фото:  Anthony Ievlev/Unsplash

Усі овочі містять певні рівні пребіотиків, які є видами клітковини - вони необхідні для здоров’я вашого кишечника. Це ще одна чудова причина додати мікрозелень у свій раціон. У багатьох видах мікрозелені міститься високий рівень пребіотиків, які сприяють росту здорових бактерій у кишечнику. Найкращий спосіб забезпечити високий рівень цих поживних речовин — це їсти їх сирими у вигляді начинки до їжі або інгредієнта салату.

Містить велику кількість рослинних пігментів

Багато рослин містять природні пігменти, які не тільки надають їм веселі, яскраві кольори, але й приносять користь для здоров’я. Наприклад, саме каротиноїди надають таким овочам, як морква чи болгарський перець, помаранчевий і червоний кольори, і, як відомо, вони підтримують здоров’я очей, серцево-судинної системи та навіть допомагають зменшити ризик деяких видів раку.

Дослідження показують, що мікрозелень містить велику кількість пігментів, таких як каротиноїди, а також інших поширених рослинних пігментів, таких як хлорофіл і антоціан, усі вони мають корисні для здоров'я організму властивості.

Є також і не надто корисні нюанси

Фото: Augustine Fou/Unsplash

Хоч мікрозелень в основному корисна для нашого здоров’я, є й не надто корисні аспекти цього популярного продукту, про які попереджають дослідники. Згідно зі звітом Foods, деякі види мікрозелені містять сліди металів і потенційно велику кількість нітратів.

У звіті стверджується, що це пов’язано з місцями вирощування багатьох мікрозелених рослин, як-от порослі бур’янами сільськогосподарські угіддя, окреслені ділянками доріг або стежок та інші місця з інтенсивним рухом людей, які часто містять ґрунт із високим вмістом нітратів. Це точно не означає, що мікрогрін більше шкодить, ніж приносить користь організму, але важливо знати, які є негативні аспекти у кожному продукті.

Існують продукти, які вважаються найкращими друзями прихильників правильного способу життя. Вони справді дуже корисні, проте свою популярність ці продукти набули завдяки маркетологам. Раніше ми розповідали, чим замінити дорогі продукти.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин