Як правильно знайомити дитину з алергенами: 7 порад, які збережуть здоров’я

Здоров'я 14:24 - 22 вересня 2022

Період, коли батьки намагаються урізноманітнити раціон дитини та дати їй спробувати нові продукти може бути особливо важким та важливим у формуванні харчових алергій

Дитину годують п'юре з ложки

Як правильно знайомити дитину з продуктами, що можуть викликати алергію/Фото: hui sang/Unsplash

Харчова алергія може бути у будь-кого, і вона не залежить від спадковості. За даними організації Prevent Allergies, лише близько 2-3% дітей віком до трьох років мають алергію на арахіс, яйця та молоко. На розвиток алергії на певні продукти може вплинути час та методи знайомства дитини з ними, тому ділимось сімома способами, які допоможуть познайомити дитину з алергенами та збережуть її здоров'я.

Деталі

Для батьків, які народжують вперше чи навіть вдруге, знайомство дитини з продуктами, пов’язаними з алергенами, є важким і проблемним процесом. Однак введення цих продуктів у ранньому віці може знизити ризик розвитку деяких харчових алергій у немовлят до 80%. Доктор медичних наук, професор дитячої алергії та імунології й автор книг про харчові алергії Скотт Х. Січерер зазначає:

Немовлят слід знайомити з продуктами, які традиційно вважаються алергенами, приблизно у віці шести місяців, але не раніше чотирьох місяців. При цьому протягом останніх кількох років рекомендації були зовсім протилежними.

Найкраще вводити алергени на ранньому етапі життя дитини разом зі звичайною їжею, якою зазвичай годують немовлят, оскільки в деяких випадках це може навіть допомогти запобігти алергії в майбутньому або виявити будь-які серйозні реакції на ранній стадії розвитку. Доктор Січерер рекомендує батькам припинити ставитись інакше до продуктів, які вважаються алергенами.

Вводьте "тривожні" продукти у раціон раніше

Фото: Logan Cameron/Unsplash

Важливо включити алергенну їжу в раціон дитини якомога раніше. Після того, як діти досягнуть діапазону від чотирьох до шести місяців, ви зможете належним чином перевірити їхні реакції на їжу поза грудним вигодовуванням та/або сумішшю. Але які саме продукти потрібно дати спробувати немовляті у цей період?

Продукти, які можуть спричинити алергічну реакцію або непереносимість - це молоко, яйце, пшениця, соя/соєві боби, арахіс, горіхи, риба (переважно молюски), а іноді навіть насіння кунжуту, а також продукти, які містять вищеперелічені компоненти. Доктор Січерер зазначає:

Це нормально, коли немовлят знайомлять із цими речовинами, які є свого роду алергенами. І, можливо, було б навіть краще, щоб це було серед продуктів, з якими вони знайомилися раніше.

Численні дослідження показали, що введення алергенів немовлятам на початку їхнього першого року (4-6 місяців) запобігає розвитку алергії на харчові продукти в міру дорослішання дитини. Січерер зазначає, що арахіс рекомендують давати немовлятам у віці шести місяців, але дітям, у яких є ознаки алергії можна було б дати спробувати цей продукт раніше - протягом чотирьох-шести місяців.

Ранні спроби введення алергенів можуть дозволити батькам побачити будь-який фізичний дискомфорт, а алергію можна помітити та швидко впоратися з нею до того, як вона досягне серйозного рівня.

Дочекайтеся, коли дитина буде готовою до твердої їжі

Фото: Henley Design Studio/Unsplash

Це одна з найпростіших порад, якої слід дотримуватися. Не починайте давати дитині продукти, які вона ще не готова споживати. Хоча ви можете бути стурбовані тим, як ваша дитина відреагує на певну їжу, потрібно брати до уваги здатність дитини їсти тверду їжу. 

Деякі діти готові до споживання твердої їжі, і вони можуть їсти її у вигляді пюре й нормальної сприймати до шестимісячного віку, а деякі - ні. Коли немовлята почнуть відмовлятися від рідини як єдиного способу харчування (у деяких випадках це може бути після шестимісячного періоду), тоді офіційно настав час вводити алергенну їжу.

Доктор Січерер пояснює, що є правильні та неправильні шляхи щодо цього першого досвіду. Вам точно не захочеться давати дитині цілий арахіс, оскільки вона може вдавитися.  Коли ви відчуваєте, що ваша дитина буде готова їсти тверду їжу, її слід подати в безпечному вигляді. Це будуть страви у формі пюре, паст, соусів і (для деяких тих, хто швидко навчається) маленьких шматочків, які не потрібно жувати.

Шукайте будь-які ознаки алергії у дитини

Фото:  Ross Sokolovski/Unsplash

Поки ви починаєте вводити довгий список алергенів у раціон вашої дитини, ви маєте знати, як виглядає негативна реакція у дитини на них. Це особливо важливо, оскільки при харчовій алергії бувають як легкі, так і важкі реакції.

Найочевидніші ознаки алергії на продукти у дитини це екзема або атопічний дерматит - висипання на різних частинах тіла, які сверблять та печуть. Хоча вважається, що немовлята, які відчувають екзему в перші кілька місяців життя, можуть бути більш схильні до алергії, доктор Січерер пояснює, що це не означає, що вони відчувають харчову алергію, це просто означає, що вони є людиною, яка може мати харчову алергію.

Інші поширені та менш помітні симптоми алергії часто будуть пов’язані з кишечником або візуально помітні протягом короткого періоду часу після того, як дитина з’їсть нову їжу. Це може бути будь-що: від діареї або крові в калі, блювоти, кропив’янки, набряку, висипу або навіть ознак того, що дитина недостатньо росте.

У більш серйозному випадку батьки можуть помітити сліди екземи або атопічного дерматиту, або дитина може мати проблеми з диханням, кашель або хрипи. Однак, це не означає, що потрібно бити на сполох. Доктор Січерер зазначає, що це може бути звичайним явищем для немовлят, яких знайомлять із новою їжею.

Якщо ж у дитини немає видимих ознак алергічної реакції, то немає причин вважати, що вона з'явиться згодом. За даними Main Street Pediatrics, багато серйозних реакцій зазвичай виникають приблизно через 10-15 хвилин після вживання їжі, але деякі легкі реакції можуть почати проявлятися через кілька годин.

Якщо ви бачите у дитини алергічну реакцію після введення нової їжі, не панікуйте й лікуйте її як зазвичай, а за потреби зверніться до лікаря.

Підходьте з креативом до введення нових продуктів

Фото: Gabrielle Henderson/Unsplash

Готуючись познайомити дитину з новими продуктами, пам'ятайте, що їх потрібно пропонувати дитині креативно та вигадливо, а не давати немовляті цілий горіх чи одразу омлет. Старайтеся поєднувати нові продукти з уже звичною для дитини їжею.

Коли мова йде про харчові продукти, що викликають алергію (і про будь-яку іншу нову їжу), доктор Січерер рекомендує розмити небезпечні компоненти, що викликають задуху, у теплій воді, щоб зробити соус або рідку пасту (яблучний соус — чудовий приклад), фахівець пояснює:

Горіхи дуже міцні, але якщо ви дійсно наполегливо налаштовані на те, щоб додати їх до раціону своїх немовлят, як тільки вони будуть готові, тоді найкраще мати їх у формах, які будуть безпечними для дитини. З них можна зробити масло або порошок.

Якщо ви шукаєте щось просте для початку ознайомлення дитини з сімейством алергенів, спробуйте м’які сири, йогурт або яйця. 

Ще один чудовий трюк — замішувати алергенну їжу в хлібобулочні вироби, зокрема для введення пшениці, молока чи сої. Навіть найменша частка може алергену може показати, що у дитини є на нього реакція.

Подбайте, щоб у дитини був різноманітний раціон

Фото: Stephen Andrews/Unsplash

Попри те, що страшно не знати результату, все ж не варто відкладати введення алергенів немовлятам. Один зі способів створити безпечну схему, коли імунна система краще сприймає їжу, полягає в тому, щоб дитина мала різноманітний раціон. За словами доктора Січерера, це допомагає дитині краще сприймати усі нові продукти.

Лікарі та дослідники впевнені, що ранній контакт з алергенами, як і всіма харчовими продукти є навіть кориснішим для кишківника та імунної системи дитини, оскільки так діти навчаться перетравлювати більше (включаючи "тривожну їжу") у здоровий спосіб.

Можете спробувати продукти, які створені для введення алергенів у раціон

Коли ви починаєте шукати пюре та інші тверді продукти для своєї дитини, щоб спробувати урізноманітнити її раціон, зверніть увагу на продукти, які спеціально створені для знайомства дитини з алергенами. Компанії, що займаються дитячим харчуванням, випускають продукти, створені спеціально для того, щоб включити алергени в раціон немовлят якомога раніше, а також зберегти їх частиною повсякденної їжі в майбутньому.

Ці початкові продукти, які заявляють про допомогу в профілактиці алергії, дорожчі за інше дитяче харчування, але в цій ситуації є вибір між зручністю та вартістю. Ви можете створити схожий продукт своїми руками, змішавши у відповідних пропорціях певні продукти.

Знайте де "ховаються" алергени

Фото:  lucas Favre/Unsplash

На початку немовлята мають споживати або грудне молоко, або молочну суміш як основне джерело їжі та поживних речовин. Потім, коли вашій дитині виповниться шість місяців (або більше) і вона перейде на твердішу їжу, ви можете дізнатися про різні способи потрапляння алергенів на тарілку вашої дитини. 

Зазвичай існує досить тверде розуміння того, що молоко, сир, риба та горіхове масло в їх стандартному вигляді є продуктами-алергенами. Проте існують продукти, які у своєму складі містять різні інгредієнти, тому перед знайомством цих продуктів з дитиною, уважно перевіряйте їх склад. Таким чином ви можете познайомити дитину з якимось новим продуктом-алергеном або навпаки захисти її від вживання продукту, на який у неї уже є алергія.

Також спостерігайте за тим, щоб під час приготування їжі ваші страви ніяк не контактували з дитячими, адже якщо ви помішаєте однією ложкою свій суп, а потім суп дитини, то алергени таким чиномможуть опинитися в дитячій їжі.

Раніше ми писали, чим не варто збивати температуру дітям. Педіатр пояснила, до яких засобів не потрібно вдаватися. 

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1