RU UA
1

Негативні наслідки вживання чаю, про які ви не знали

Здоров'я 12:53 - 26 вересня 2022

Цей надзвичайно популярний напій має декілька маловідомих ефектів, які можуть принести шкоду вашому організму

Чайники біля двох наповнених чашок чаю

Маловідомі шкідливі побічні ефекти регулярного вживання чаю/Фото: Igor Miske/Unsplash

Чай є найдешевшим і найпоширенішим напоєм у всьому світі. Його популярність підтримується не лише чудовим смаком, але й великою користю для здоров'я. Дослідження показують, що вживання чаю може вплинути на зменшення запалення, зниження ризику серцевих захворювань і хронічних захворювань, зниження рівня цукру в крові та багато іншого, але попри це, як і всі продукти, він не позбавлений недоліків. Ми розповімо про деякі маловідомі негативні наслідки від регулярного вживання цього популярного напою.

Чай може порушити природний ритм вашого організму

Фото: Content Pixie/Unsplash

Залежно від того, який сорт чаю ви оберете, у ваш організм може потрапляти більше кофеїну, ніж вам здається. Чорний, білий і зелений чаї в середньому містять від 14 до 61 міліграма кофеїну на чашку. Хоча це не так багато, як чашка кави (приблизно 96 міліграмів), вона все одно може вивести з рівноваги ваш природний циркадний ритм.

Циркадна система — це природний ритм, якого дотримується тіло впродовж доби, включаючи час, коли ми пробуджуємося та спимо. Цей ритм може бути виведений з рівноваги через такі речі, як світло, стрес, робота та кофеїн. Важливо підтримувати циркадний ритм, оскільки це допомагає нам відчувати себе більш бадьорими протягом дня, краще спати вночі та підтримувати загальний стан здоров’я.

Якщо ми п’ємо занадто багато чаю з кофеїном вдень або ввечері, це може порушити наш графік сну, що також порушить наш добовий ритм. Дослідження показують, що постійне порушення циркадної системи може призвести до серцево-судинних проблем, проблем із психічним здоров’ям, збільшення ваги та ослаблення імунної системи. Тому наступного разу, кола захочете ввечері випити чаю, зверніть увагу на сорти, у яких міститься менше кофеїну.

Підвищує ризик виникнення раку стравоходу

Фото: TeaCora Rooibos/Unsplash

Вчені виявили, що вживання гарячого чаю може бути пов'язаним із підвищеним ризиком виникнення раку стравоходу. У дослідженні, яке проводилось в Північному Ірані, було виявлено, що вживання великої кількості гарячого чорного чаю було однією з головних причин раку стравоходу. Інші дослідження показали подібні результати, зазначивши, що як гаряча кава, так і гарячий чай завдають тривалого пошкодження стравоходу.

Вчені все ще намагаються знайти точне пояснення цьому, але багато досліджень вважають, що це пов’язано з внутрішньою температурою нашого стравоходу. Наприклад, якщо наш чай має температуру близько 70 градусів за Цельсієм, то наш стравохід може досягти температури до 53 градусів за Цельсієм.

Знижує рівень заліза в організмі

Фото:  Manki Kim/Unsplash

Чай може принести надзвичайно велику користь для здоров’я, але дослідження показують, що людям з анемією або будь-яким іншим типом дефіциту заліза варто добре подумати перед вживанням цього напою. Згідно з дослідженням Food Science and Nutrition, було доведено, що чорний і зелений чай обмежують біодоступність заліза до 94%. Показник біодоступності важливий, адже він вказує на те, скільки поживної речовини засвоюється організмом.

У звіті Current Developments in Nutrition стверджується, що таніни, які містяться в чаї, можуть бути причиною змін у засвоєнні заліза в організмі. Таніни є природною сполукою, яка міститься в деяких чаях, вині та шоколаді, і доведено, що вони знижують біодоступність заліза після постійного вживання. Коли в організмі низький рівень заліза, людина може відчувати виснаження, неспокій, сухість шкіри та головний біль.

Ви можете почати відвідувати туалет частіше

Фото: Joanna Kosinska/Unsplash

Чорний і зелений чаї вважаються діуретиками, тобто речовинами, що викликають часте сечовипускання. Це відбувається тому, що діуретики природним чином підвищують рівень натрію в нирках, який організм природним чином виводить разом з водою. Хоча чай іноді призначають людям, які затримують занадто багато води, він часто може призвести до зневоднення для тих, хто не має такої проблеми.

Відповідно до звіту в The Pharma Innovation Journal, сечогінна природа зеленого і чорного чаю може призвести до дисбалансу електролітів і зневоднення. Це може викликати такі відчуття, як млявість, прискорене або нерегулярне серцебиття та сильні головні болі.

Можуть початися закрепи

Фото: 五玄土 ORIENTO/Unsplash

Серед багатьох природних сполук, які містяться в чаї, є також і теофілін. Ця сполука також міститься у каві й використовується для розгладження м’язів дихальних шляхів у хворих на астму. Хоча він має переваги для дихання, він також може викликати деякі легкі, але неприємні побічні ефекти.

Відповідно до звіту Внутрішнього агентства з дослідження раку, вживання теофіліну з чаю може призвести до шлунково-кишкових розладів. Інші джерела також стверджують, що теофілін може викликати закреп і нудоту. Тому, якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, вам варто звернути увагу на те, чи не впливає на ці проблеми улюблений напій. 

Попри вищеперелічені недоліки вживання чаю, цей напій має безліч корисних властивостей для всього організму. Так, нещодавнє дослідження показало, що регулярне вживання чаю може значно знизити ризик розвитку діабету 2 типу на 17%.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин