RU UA
1

Для яких людей вживання червоного м’яса є небезпечним для здоров’я

Здоров'я 11:42 - 29 вересня 2022

Безліч людей полюбляють червоне м'ясо через його насичений смак, але деякі з них навіть не здогадуються, яку шкоду для їхнього здоров'я може нести цей продукт

Розрізане приготоване червоне м'ясо

Цим типам людей краще відмовитись від вживання червоного м’яса/Фото: Sven Brandsma/Unsplash

Для багатьох людей не секрет, що червоне м’ясо має погану репутацію через негативний вплив здоров’я. Експерти зазначають, що регулярне споживання червоного м’яса пов’язане з підвищеним ризиком розвитку високого рівня холестерину та високого кров’яного тиску, що може призвести до серцевих захворювань, а також збільшує ризик розвитку певних видів раку. При цьому є декілька типів людей, для яких наслідки вживання червоного м'яса є загрозливішими, ніж для інших.

Деталі

Однак, не тільки саме червоне м’ясо може викликати проблеми зі здоров'ям. На це також впливає те, як воно приготоване. Якщо ви, наприклад, вирішите смажити його на грилі, і м’ясо підгорить, це може призвести до того, що м’ясо міститиме шкідливі канцерогени.

Оскільки багато червоного м’яса також продається обробленим (ковбаси, бекон, м'ясні делікатеси, сосиски, котлети), ви ризикуєте споживати багато солі, що підвищує кров'яний тиск.

Для деяких людей червоне м’ясо може мати більш серйозний вплив на здоров'я. Дієтологи виокремлюють шість типів людей, яким краще ніколи не їсти червоне м’ясо.

Люди з високим рівнем холестерину

Фото: Usman Yousaf/Unsplash

Людям з високим рівнем холестерину протипоказано часто ласувати стейками чи гамбургерами. Вживання таких страв варто обмежити до одного-двох разів на місяць й вони все одно обов'язково підвищать рівень холестерину. Якщо ви не можете прожити без цього виду м'яса, то намагайтеся обирати найменш жирну частину тварини, наприклад, біфштекс, філе міньйон або просто філейну частину.

Люди з Альфа-гал синдромом

Альфа-гал синдром, на який можна захворіти після укусу кліща, може викликати у людини алергію на червоне м'ясо. Альфа-гал (галактоза-α-1,3-галактоза) — це молекула цукру, яка міститься в м'ясі ссавців і не зустрічається в рибі, птиці, рептиліях. У людей з цим синдромом вживання м'яса може викликати кропив'янку, нудоту, блювоту, печію, діарею, кашель, падіння кров'яного тиску, сильний біль у шлунку та набряк губ, очей або горла.

Люди із серцевими захворюваннями

Фото:  Wesual Click/Unsplash

Людям із серцево-судинними захворюваннями слід дуже обережно вживати червоне м’ясо. Наприклад, у людини із захворюванням артерій вже може накопичитися шкідливий наліт. У такому випадку їй слід дотримуватися дієти з дуже низьким вмістом будь-якого типу нездорових жирів, таких як насичені або трансжири, які можуть спричинити ще більше утворення бляшок на стінках артерій. Накопичення цих бляшок, якщо з ним не боротися, може призвести до летальних або майже смертельних наслідків, таких як інсульт або інфаркт.

Люди із захворюваннями нирок на пізній стадії

Стиль харчування з високим вмістом білка, коли нирки не функціонують належним чином, можуть принести більше шкоди, ніж користі. У випадку із захворюваннями нирок на пізній стадії потрібно консультуватися із дієтологом, щоб відрегулювати кількість м'яса, після вживання якої не виникне складних наслідків для погіршення хвороби.

Люди з ризиком виникнення серцевих захворювань

Фото: Eiliv Aceron/Unsplash

Якщо у вас є один або декілька факторів ризику серцево-судинних захворювань, таких як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину, діабет, ожиріння, ви фізично неактивні та/або дотримуєтеся нездорової дієти, вам, швидше за все, слід остерігатися частого споживання червоного м’яса.

Експерти зазначають, що люди з цими симптомами більш схильні до розвитку серцево-судинних захворювань і піддаються більшому ризику інших захворювань. Таким особам краще максимально обмежити споживання червоного м’яса, а замість цього зосередитися на виборі пісних білкових продуктів, таких як куряча грудка, риба, квасоля або сочевиця.

Люди, у родичів яких виникали певні види раку

За даними деяких наукових досліджень, часте споживання червоного м’яса та обробленого м’яса може спричинити генетичні пошкодження та підвищити ризик розвитку раку товстої кишки. Тому людям із сімейною історією раку товстої кишки, швидше за все, слід бути обережнішими, коли мова заходить про червоне м’ясо.

Раніше ми розповідали, як людям подолати цукрову залежність. Ділимося простими кроками, які допоможуть знизити кількість солодкого в раціоні.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин