Дієтолог назвала продукти, які допоможуть захистити організм від радіації
Ці продукти сприяють зниженню всмоктування та накопичення в організмі людини основних дозоутворюючих елементів

Які продукти допоможуть захистити організм від радіації/Фото: Рexels
В умовах повномасштабної війни, коли рф погрожує застосувати ядерну зброю, потрібно бути підготовленим до всього. Дієтолог Оксана Скиталінська стверджує, що деякі продукти можуть захистити від радіації. При ядерному ударі вони повинні бути у раціоні.
Як пояснює дієтолог, є продукти, які сприяють зниженню всмоктування та накопичення в організмі людини основних дозоутворюючих елементів.
Молочні продукти
- цільне молоко має здатність найбільше накопичувати цезій та стронцій (до 100%)
- знежирене молоко (85-92%)
- вершки (15-8%)
- знежирений сир (10-12%)
- масло (2,5-1,5%)
- топлене масло практично не містить радіонуклідів (0%)
Овочі
- ретельне миття зелені, овочів, ягід, фруктів у чистій води (40%)
- варіння (60-80%)
- печериці не варто вживати в сирому вигляді та не можна смажити, а обов'язково відварювати (у відвар переходить майже 85% цезію)
- м'ясо та рибу відварювати (у бульйон переходить до 50% радіонуклідів)
- в яйцях радіонукліди найбільше накопичуються в шкаралупі і при варінні можуть переходити у яйце, тому потрібно готувати омлети
Блокатори надходження, які зв'язують радіонукліди у травній системі
- рослинні полімери (клітковина, целюлоза, пектин, лігнін, альгінати)
- нерозчинна клітковина (пшеничні та житні висівки)
- пектини (яблука печені, буряк варений, шкірка лимона та апельсина, смородина, жито, ячмінь, рис нешліфований)
- фітати (горох, квасоля)
- альгінати (морська капуста та агар-агар)
Раніше ми писали, як вижити у разі ядерного удару. Вчений розповів, як бути, якщо росія використає ядерну зброю.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!