ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Користь та шкода гарбузового насіння для організму

Здоров'я 12:39 - 20 жовтня 2022

В Україні великою популярністю користується насіння соняшника, але мало хто знає про в дечому кориснішу альтернативу цьому продукту – гарбузове насіння

Насіння гарбуза розсипані на столі

Чим шкодить та яку приносить користь організму вживання гарбузового насіння/Фото: engin akyurt/Unsplash

Гарбузове насіння користується неоднорідною популярністю у різних регіонах та місцевостях. Десь його регулярно смажать, вживають та продають на рівні з соняшниковим, а в деяких місцях люди навіть не знають, що його можна їсти. Розповідаємо про корисні та шкідливі властивості цього продукту, які змусять вас задуматися про додання його до звичного раціону.

Імунітет

Гарбузове насіння містить цинк поживну речовину, яка підтримує міцність імунної системи. Регулярне вживання цього продукту може допомогти отримати достатню кількість цього ключового мінералу та покращити імунітет.

Дискомфорт у животі

Фото: CHUTTERSNAP/Unsplash

Дієтологи зазначають, що гарбузове насіння має високий вміст клітковини, що загалом є позитивним аспектом, але важливо контролювати кількість надходження цього елементу до організму. Занадто великі порції гарбузового насіння можуть призвести до дискомфорту у животі та накопичення газів.

Сон

Коли тепле молоко чомусь не допомагає, спробуйте з'їсти трохи гарбузового насіння перед сном. Цей продукт є природним джерелом триптофану — амінокислоти, яка підтримує сон. Тому вам варто полускати трохи гарбузового насіння, якщо ви погано засинаєте останнім часом.

Калорії

Фото: Anshu A/Unsplash

Попри те, що гарбузове насіння має високий вміст вітаміну Е та ненасичених жирів, надмірна кількість цього продукту може призвести до надлишку калорій у вашому щоденному раціоні. У середньому чверть чашки сушеного гарбузового насіння містить близько 180 калорій. Розмір порції можна легко подвоїти й виходить, що ви з одної закуски можете отримати понад 350 калорій. Тому, яким би поживним й корисним не було гарбузове насіння, у його споживанні краще дотримуватись принципу помірності.

Зниження ризику виникнення раку грудей

Гарбузове насіння містить лігнани — поліфеноли, які можуть знизити ризик розвитку раку молочної залози.

У спостережному дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition and Cancer Journal, було виявлено, що вживання гарбузового насіння знижує ризик раку молочної залози у жінок у постменопаузі. Інше дослідження, опубліковане в тому ж журналі, показало, що лігнани в їжі також можуть відігравати важливу роль у лікуванні цієї форми раку.

Поживні речовини

Фото: engin akyurt/Unsplash

Гарбузове насіння містить такі важливі мінерали, як залізо та кальцій. За даними клініки Мейо, рекомендована добова норма споживання кальцію становить від 1000 до 1200 міліграмів для чоловіків і 1200 міліграмів для жінок, якщо вам 51 рік і більше. Тим часом рекомендована добова норма споживання заліза становить 10-15 міліграмів для дорослих чоловіків і жінок і 30 міліграмів для вагітних жінок. Тому, якщо ви шукаєте швидкий спосіб отримати ці поживні речовини, перекусіть гарбузовим насінням.

Спокій

Якщо в якийсь момент ви розумієте, що занадто віддалилися від відчуття "дзену", то гарбузове насіння може допомогти вам до нього знову наблизитися. Це не лише через заспокійливий і в чомусь медитативний процес його лускання, але й через магній, який міститься у цьому продукті. За деякими даними цей мінерал може сприяти появі відчуття спокою.

Стравохід

Фото: engin akyurt/Unsplash

Якщо ви коли-небудь їли гарбузове насіння, то знаєте, що воно має хрустку консистенцію та доволі тверде. Цей продукт може створити приємний хрускіт у таких стравах, як салати (замість сухариків) або зверху випічки. Однак твердість гарбузового насіння, якщо його не ретельно розжовувати, може призвести до певного пошкодження горла та погіршити роботу стравоходу.

Раніше ми поділилися дев'ятьма простими й дієвими порадами, які допоможуть обрати найсмачніший гарбуз на ринку чи в себе на городі. Зараз осіння пора у розпалі й українці активно збирають врожай. Прилавки ринків та супермаркетів наповнюються різноманітними свіжими фруктами та овочами, а одною з головних "зірок" серед них без сумніву є гарбуз.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин