ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Від цих харчових звичок варто відмовитися після 50 років

Здоров'я 12:47 - 31 жовтня 2022

Відмова від певних аспектів у вашому стилі харчування дозволить у кращому стані підтримувати здоров'я після 50 років

Жінка старшого віку працює за комп'ютером

Для підтримки здоров’я краще відмовитися від цих звичок у харчуванні після 50 років/Фото: LinkedIn Sales Solutions/Unsplash

З віком людське тіло старіє – це закон природи й це впливає на його здатність протистояти різним недугам. Своїми діями ми можемо допомогти нашому тілу підтримувати його здоров'я, а можемо навпаки заважати цьому. Одним із таких аспектів, важливість якого зростає з віком, є стиль харчування. Тому експерти рекомендують відмовитися від деяких харчових звичок після 50 років.

Деталі

За даними клініки Мейо, після настання 50-річного віку люди помічають зміни в таких аспектах, як здоров’я серця, травлення, здоров’я кісток і контроль ваги. На усі ці зміни може кардинально вплинути правильна дієта й стиль харчування. За допомогою рекомендацій, які описано нижче, ви не зможете зупинити старіння, але точно зможете його сповільнити й мінімізувати вплив на ваше здоров'я.

Економія на фруктах і овочах

Фото: nrd/Unsplash

Вживання великої кількості фруктів і овочів у щоденному раціоні може забезпечити вас різноманітними корисними поживними речовинами та антиоксидантами. Ці продукти також поповнюватимуть вміст клітковини в організмі, що є критично важливим для здоров'я.

Достатня кількість клітковини може допомогти підтримувати регулярне випорожнення, що часто ускладнюється з віком. Клітковина може допомогти підтримувати рівень холестерину, артеріального тиску та цукру в крові. Наприклад, в огляді, опублікованому в Journal of Chiropractic Medicine, зроблено висновок, що дієти з високим вмістом клітковини можуть бути корисними для запобігання або зниження ризику серцево-судинних захворювань. Тому для тих, хто досяг віку у 50 років варто відмовитися від бажання зекономити, не купуючи овочі чи фрукти.

Недоотримання білка

Фото: logan jeffrey/Unsplash

Щоденне споживання достатньої кількості білка має вирішальне значення для будь-кого, але воно стає значно важливішим для людей після 50 років. Це пов’язано з природним прогресуванням втрати м’язової маси з часом. Якщо в раціоні достатньо білка, ми можемо допомогти уповільнити це природне прогресування й мінімізувати швидкість старіння м'язів..

Попри те, що багато досліджень вказують на користь дієти з високим вмістом білка для загального здоров’я, особливо щодо м’язової маси, багато дорослих все ще не споживають його у достатній кількості. Наприклад, в одному звіті за 2019 рік, опублікованому в журналі Nutrients, вказується, що багато людей використовують рекомендовану добову кількість білка як орієнтир щодо того, скільки його потрібно споживати, тоді як насправді його слід використовувати як мінімальну кількість білка на день для оптимального здоров’я. Якщо ви не впевнені чи отримуєте достатньо білка у щоденному раціоні, зверніться до лікаря, щоб визначити, скільки білка на день підходить саме вам.

Нехтування контролем розмірів порцій

Фото: Sam Moghadam Khamseh/Unsplash

Інша річ, яку слід враховувати з віком, це те, як ваш метаболізм буде змінюватися з часом. Нещодавні дослідження показали, що метаболізм знижується у старшому віці, ніж очікувалося раніше, причому одне дослідження 2021 року, опубліковане в Science, виявило, що метаболізм залишається стабільним приблизно у віці 20-60 років, а потім починає знижуватися після 60.

Попри те, що метаболізм може залишатися досить стабільним у 50 років, все одно важливо підготувати своє тіло до його змін. Один зі способів покращити метаболізм і контролювати вагу з віком — це пам’ятати про розмір порцій, щоб не отримувати занадто велику кількість калорій з одного прийому їжі.

Кожного дня їсти те саме

Фото: Ali Inay/Unsplash

Однією зі звичок, яка може заважати вам досягти оптимального здоров’я з віком, є недостатня кількість різноманітної їжі. Людям потрібна різноманітність у раціоні, щоб забезпечити надходження широкого спектра поживних речовин. Тому слідкуйте за споживання продуктів різного типу й кольору, щоб підтримувати стабільне надходження різних вітамінів і мінералів. Якщо ви їсте те саме щодня, ви ризикуєте втратити кілька ключових основних поживних речовин, таких як залізо, кальцій і вітаміни групи В, які особливо важливі з віком.

Видалення жовтків з яєць

Фото: Coffeefy Workafe/Unsplash

Можливо, ви з дитинства чули, що яєчні жовтки шкідливі, і їх потрібно уникати, якщо у вас високий рівень холестерину. Але нові дослідження продовжують розвінчувати це твердження як міф. Якщо ви переживаєте, що яєчні жовтки вплинуть на ваш рівень холестерину, то проконсультуйтесь з лікарем й він може дозволити вживати вам деяку кількість цього продукту.

Яєчні жовтки містять багато корисних поживних речовин, які необхідні людям у старшому віці. Жовток — це джерело живлення, яке містить багато корисних для здоров’я мозку поживних речовин, таких як холін, тому включення яєчних жовтків до раціону може бути хорошим рішенням після 50 років.

Раніше ми назвали чотири продукти для здоров'я мозку, які неврологи рекомендують своїм пацієнтам. Додавання кількох простих продуктів у ваш щоденний раціон допоможе сильно уповільнити старіння мозку та підтримати гостроту мислення.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин