Дієтолог пояснила, чому екстремальна веганська дієта може бути дуже шкідливою
Загалом веганська дієта вважається доволі корисною для здоров'я, але деякі її екстримальні форми можуть призвести до нестачі в організмі важливих вітамінів і мінералів
Дієтолог пояснила, чим небезпечна веганська дієта/Фото: Claudio Schwarz/Unsplash
Веганські дієти з роками стають все більш популярними, особливо серед людей, які прагнуть покращити своє здоров’я. Проте, чи насправді таке харчування йде на користь вашому організму? Старший викладач кафедри харчування, харчових продуктів і наук про здоров’я Тіссайдського університету Лора Браун розповіла, які "підводні камені" є у цього популярного стилю харчування.
Деталі
За словами Браун, справді зростає кількість доказів того, що рослинні дієти (включаючи веганські дієти) можуть мати багато переваг для здоров’я та пов’язані зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань разом зі зниженням маси тіла та рівня холестерину.
Однак, деякі люди доводять веганську дієту до крайності, вирішуючи їсти лише сиру рослинну їжу без будь-якої термічної обробки. Деякі веганські дієти навіть виключають продукти, які були змінені у своїй природній формі або оброблені (наприклад, вівсяне або мигдальне молоко).
Прихильники таких дієт стверджують, що під час приготування їжі інгредієнти втрачають частину важливих поживних речовин і ферментів. Споживаючи сиру рослинну їжу, вони вважають, що такий раціон покращить рівень енергії, захистить від хвороб та покращить загальний стан здоров’я.
Але дослідження показують, що веганські сирі дієти, якщо їх дотримуватися протягом тривалого часу, можуть завдати більше шкоди, ніж користі.
Можна втратити важливі поживні речовини
Дослідження показують, що деякі сирі продукти можуть бути кориснішими, ніж варені. Наприклад, під час варіння брюссельська та червонокачанна капуста втрачають до 22% вмісту тіаміну. Це форма вітаміну В1, яка підтримує нервову систему здоровою.
Хоча деякі овочі можуть втрачати поживні речовини під час варіння, інші мають більший вміст поживних речовин під час варіння. Це пояснюється тим, що деякі поживні речовини зв’язані в клітинних стінках овочів. Приготування їжі руйнує клітинні стінки, дозволяючи поживним речовинам вивільнятися та легше засвоюватися організмом.
Наприклад, коли шпинат варять, організм легше засвоює кальцій, який міститься в ньому. Дослідження також виявили, що при варінні помідорів вміст вітаміну С знижується на 28%, а вміст лікопіну збільшується більш ніж на 50%.
Лікопін асоціюється з меншим ризиком ряду хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання, рак і серцеві захворювання. Спаржа, гриби, морква, броколі, білокачанна капуста та цвітна капуста також є прикладами овочів, які містять більше поживних речовин у вареному вигляді.
Приготовані овочі також можуть забезпечити організм більшою кількістю антиоксидантів. Це молекули, які можуть боротися з типом шкідливих молекул, відомих як вільні радикали, які можуть пошкодити клітини та з часом призвести до захворювання.
Деякі овочі (зокрема, спаржа, гриби, шпинат, помідори та броколі) містять більший рівень антиоксидантів бета-каротину (який організм перетворює на вітамін А), лютеїну та лікопіну під час варіння, ніж у сирому вигляді.
Ймовірна нестача вітамінів і мінералів
Лора Браун зазначає, що у сирих веганських дієтах, ймовірно, не вистачає багатьох важливих вітамінів і мінералів, а саме вітамінів B12 і D, селену, цинку, заліза та двох типів омега-3 жирних кислот. Це пояснюється тим, що багато продуктів, які містять високий рівень цих вітамінів і мінералів, походять від тварин, наприклад м’ясо та яйця.
Усі ці вітаміни відіграють ключову роль у структурі, розвитку та виробництві клітин мозку та нервових клітин, а також підтримують здорову імунну систему.
Особливе занепокоєння викликає рівень вітаміну B12. Дослідження людей, які дотримувалися суворого сироїдіння, показало, що 38% учасників мали дефіцит вітаміну B12. Це викликає занепокоєння, особливо враховуючи, що дефіцит вітаміну B12 пов’язаний із рядом проблем, включаючи жовтяницю, виразки в роті, проблеми із зором, депресію та інші зміни настрою.
Те саме дослідження також виявило, що сувора веганська сира дієта підвищує рівень гомоцистеїну (амінокислоти, що розщеплюється вітаміном B12) через дефіцит B12. Це викликає занепокоєння, оскільки підвищення рівня гомоцистеїну потенційно може збільшити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Може призвести до втрати менструації
Браун підкреслює, що при неправильному плануванні сирої веганської дієти вона може призвести до ненавмисної втрати ваги, якщо ви не споживаєте кількість калорій, необхідну вашому організму для функціонування. Особливо це стосується молодих жінок.
Дослідники виявили, що 30% жінок віком до 45 років, які дотримувалися сироїдіння понад три роки, мали часткову або повну аменорею (відсутність менструації). Ймовірно, це пов’язано зі втратою ваги, спричиненою веганським сироїдінням.
Аменорея може викликати низку проблем, включаючи безпліддя, а також зниження мінеральної щільності кісткової тканини та остеопороз. Інші дослідження також показали, що молоді жінки, які споживають на 22-42% калорій менше, ніж потрібно, піддаються більшому ризику пригнічення репродуктивної функції.
У той час як дотримання рослинної дієти може мати багато переваг для здоров’я, веганська сира дієта потенційно може зайти занадто далеко і може мати ще більші ризики, якщо її не дотримуватися ретельно.
Якщо ви плануєте дотримуватись веганської сирої дієти, важливо ретельно спланувати її, щоб забезпечити споживання всіх поживних речовин у необхідних кількостях для оптимального здоров'я. Лора Браун також не рекомендує дотримуватися такого стилю харчування впродовж тривалого періоду часу, оскільки це може мати негативні наслідки для здоров'я.
Раніше ми писали, від яких харчових звичок варто відмовитися після 50 років. Відмова від певних аспектів у вашому стилі харчування дозволить у кращому стані підтримувати здоров'я.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!