RU UA
1

Зниження тиску та покращення травлення: як вживання буряка впливає на здоров’я організму

Здоров'я 11:40 - 15 листопада 2022

Буряк – дуже універсальний овоч. Його можна додавати до безлічі страв і навіть їсти сирим, але мало хто використовує всю "функціональність" цього продукту, хоча це варто робити для здоров'я

Корінь буряка

Знижує тиск та запалення: чому потрібно регулярно їсти буряк/Фото: Alexander Sergienko/Unsplash

Буряк – це землистий коренеплід, який буває кількох різновидів, включаючи темно-червоні, жовто-помаранчеві та білі сорти цукрового буряка. Найпопулярніший – червоний буряк, його можна варити, чавити з нього сік, консервувати та їсти сирим. При цьому корінь – не єдина частина овоча, яку можна їсти. Зелень буряка також їстівна і багато людей готують її подібно до зеленої капусти.

Деталі

Незалежно від сорту, буряк може багато чого запропонувати для нашого здоров’я. У цьому овочі багато калію, клітковини та антиоксидантів. Багато експертів вважають, що буряк є ключовим продуктом для правильного кровообігу, зниження запалення та детоксикації в організмі. Розповідаємо, які ще корисні для здоров'я властивості несе цей овоч та чому його потрібно вживати регулярно.

Знижує артеріальний тиск

Фото: Emma-Jane Hobden /Unsplash

Завдяки великому вмісту калію буряк має унікальний вплив на артеріальний тиск порівняно з іншими овочами. Вчені давно виявили, що дієта з високим вмістом рослин підвищує вміст калію та знижує артеріальний тиск. Буряк також допомагає розширити кровоносні судини, що дозволяє серцю працювати менш інтенсивно.

Шеннон Вестерн, бакалавр наук, магістр наук, зареєстрований дієтолог у Великобританії та засновник Ease Nutrition Therapy пояснює:

Встановлено, що буряк знижує кров’яний тиск у тих, хто п’є буряковий сік. Це пов’язано з нітратами в буряку. Вплив бурякового соку на кров’яний тиск зберігається до трьох місяців після припинення його вживання. Буряковий сік просто дозволяє споживати більше буряка за одну порцію.

Підтримує здоров'я кишечника

Буряк містить специфічні волокна, які живлять мікробіом. Ці волокна діють як пребіотики, які збільшують кількість і різноманітність корисних бактерій у кишечнику, які напряму впливають на імунітет. Цей овоч містить такі сполуки, як пектин і пектинові олігосахариди, які приносять користь кишковій мікробіоті й живлять "хороші" бактерії. Інші сполуки, знайдені в буряку, такі як беталаїни та феноли, посилюють коротколанцюгові жирні кислоти в кишечнику. Це може зменшити запалення, зміцнити кишковий бар’єр тощо.

Природна детоксикація

Фото: Nick Collins/Unsplash

Буряк підтримує природний пристрій детоксикації — печінку. Хоча деякі компанії, що займаються виробництвом харчових добавок, змушують людей думати інакше, наша печінка цілком здатна самостійно очищати організм від токсинів. Фактично, це одна з її основних функцій.

Однак це не означає, що дієта не може відігравати роль у підтримці здоров’я печінки та детоксикації. Люди зустрічають тисячі хімічних речовин і молекул, які можуть бути шкідливими, якщо накопичуються в організмі. Печінка може видалити ці шкідливі речовини, щоб вони не засвоювалися організмом.

Беталаїн — це поживна речовина в буряку, яка відповідає за покращену підтримку шляху детоксикації. Беталаїни збільшують виробництво глутатіону, який є ферментом, що природним чином підтримує детоксикацію печінки. Глутатіон є потужним ферментом, який досліджується для будь-якої дії, починаючи від боротьби зі старінням і закінчуючи жировою хворобою печінки.

Зменшення запалення

Буряк наповнений антиоксидантами, які допомагають нейтралізувати потенційно шкідливі клітини. Доведено, що антиоксиданти захищають від ракових клітин.

Різнокольорові фрукти та овочі містять багато антиоксидантів. Кожен колір представляє окремий клас протизапальних сполук, кожна з яких виконує свою функцію в організмі.

Бетаксантини є яскравою поживною речовиною в золотому або помаранчевому буряку. Ця поживна речовина є частиною більшого класу антиоксидантів, які називаються беталаїнами. Беталаїни відомі тим, що зменшують запалення та допомагають боротися з окисленими клітинами, які можуть бути потенційно шкідливими.

Регулярне травлення

Фото: Don Ricardo/Unsplash

Маючи майже чотири грами клітковини на чашку буряка, ви можете швидко наблизитися до рекомендованої кількості клітковини у 25 грамів на день. Буряк містить розчинну клітковину, яка допомагає підвищити регулярність відвідування туалету та запобігти запорам.

Для травлення це величезна кількість. Більше клітковини пов’язано зі запобіганням захворюванням шлунково-кишкового тракту та деяким видам раку. Клітковина також діє як пребіотик, який живить здорові бактерії в нашому кишечнику.

Посилення кровообігу

Багато спортсменів вживають буряковий сік після активних тренувань. Це пояснюється тим, що переваги посилення кровообігу допомагають притоку крові до м’язів, які потребують відновлення після важких тренувань. Нітрати в буряку відповідають за посилення кровотоку та його користь.

Буряк є джерелом природних нітратів, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Оксид азоту впливає на розширення судин або посилення кровотоку і розширення бронхів, що полегшує дихання. Для спортсменів і активних людей посилений приплив крові до працюючих м’язів може забезпечити перевагу в продуктивності. Ключовим моментом є споживання достатньої кількості нітратів, щоб отримати ці позитивні ефекти, тому спортсмени обирають концентровані форми нітратів, такі як буряковий сік.

Раніше ми писали про шкоду та користь для організму від вживання білого рису. Білий рис загалом є корисним для здоров'я організму, але краще не переборщувати й вживати цей продукт, як і будь-який інший, у помірних кількостях.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин