RU UA
1

Вчені знайшли підтвердження, що кава покращує печінку

Здоров'я 20:26 - 25 листопада 2022

Кава зменшує жорсткість тканин печінки

Вчені знайшли підтвердження, що кава покращує печінку

Вчені з'ясували, що кава покращує здоров'я печінки / Фото: Getty Images

Вчені зі США проаналізували дані 4,5 тисячі дорослих американців, які взяли участь у Національному дослідженні здоров'я та харчування (NHANES) та проходили еластометрію.

Еластометрія – спосіб діагностики, що дозволяє встановити ступінь фіброзу печінки щодо вимірювання еластичності її тканини.

В результаті дослідники не знайшли зв'язку між споживанням кави та показниками ожиріння печінки, але виявили вплив на жорсткість тканин цього органу. У тих, хто пив від трьох чашок на день, показники жорсткості були втричі менші в порівнянні з тими, хто вживав менше кави або не пив її зовсім. Крім того, у кавоманів значно менший ризик розвитку прогресуючого фіброзу печінки.

Кава без кофеїну такого ефекту не дає. Автори дослідження припустили, що в основі механізму зв'язку є властивості кофеїну.

Інші дослідження

Раніше широке дослідження за участю майже півмільйона жителів Великобританії підтвердило, що три і більше чашки кави на день знижують можливість розвитку хронічних захворювань печінки на 20%. Ризик смертності від таких патологій у кавоманів на 49% нижчий. Найбільшу користь має натуральна мелена кава. Розчинні напої без вмісту кофеїну теж мають профілактичний ефект, але значно меншою мірою.

Також ми писали, що дерматолог назвав напій, який зберігає молодість шкіри.

Джерело: CGH

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин