RU UA
1

Чим шкідливе вживання вчорашнього чаю

Здоров'я 14:38 - 29 листопада 2022

При тому, що вчорашній чай може бути шкідливим для здоров'я, у деяких випадках одну заварку можна використовувати декілька разів

Чашка чаю на білому столі

Чим шкодить вчорашній чай та скільки разів можна заварювати одну заварку/Фото: TeaCora Rooibos/Unsplash

Багато хто використовує заварники, у яких концентрований заварений чай зберігається увесь день або навіть два дні. Проте мало кому відомо, що такий чай може бути шкідливим для здоров'я, особливо для печінки.

Деталі

Краще не настоювати чай довго, адже під час вистигання починається окислюваний процес й на поверхні напою утворюється плівка. Коли чай охолоджується, він стає сприятливим середовищем для розмноження грибків та бактерій. Через два й більше днів на такому напої може почати з'являтися пліснява.

Плівка на чаї складається з магнію, заліза, кальцію, білкових молекул та містить такі речовини, як теофілін, кофеїн, гуанін. Три останні речовини належать до азотистих основ, які негативно впливають на внутрішні органи, зокрема на шлунково-кишковий тракт та печінку, яка вбирає у себе всі токсини з організму.

Щоб не піддавати свій організм ризику й зайвому навантаженню чай потрібно пити впродовж 15-20 хвилин після заварювання. Цей напій не може стояти завареним довше, ніж 2 години.

Фото: Toa Heftiba/Unsplash

Скільки разів можна використовувати одну заварку

Одну заварку можна запарити декілька разів, але все залежить від сорту чаю та способу його обробки. Наприклад, чорний чай дозволено заварювати всього два рази, а після цього його краще викинути.

Білий, зелений та червоний чай можна заварювати більше разів й з кожним разом смак такого напою буде розкриватися краще. Такі чаї можна заварювати 3-4 рази, добавляючи по хвилині до часу заварювання при кожному повторному запарюванні. Такі чаї, як пуер або улун можна запарювати навіть 9-10 разів і їхні властивості не будуть втрачатися.

Раніше ми також розповідали про маловідомі негативні наслідки від вживання чаю. Хоч цей напій має й багато корисних властивостей, але, як і будь-який інший, він не позбавлений "темних" сторін.

Джерело: ТСН

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин