RU UA
1

6 продуктів, які максимально погіршують проблеми з кишківником

Здоров'я 10:18 - 08 грудня 2022

Від деяких з цих продуктів варто відмовитись, навіть якщо у вас немає проблем з кишківником

Миска з чипсами

Ці продукти максимально шкодять здоров'ю вашого кишечника/Фото: Phillip Goldsberry/Unsplash

Проблеми з кишечником можуть проявлятися різними способами: гази, здуття живота, запор, діарея та рефлюкс – це лише деякі із симптомів, які можуть виникнути. У той час як деякі з цих симптомів можуть бути пов’язані з хронічним захворюванням шлунково-кишкового тракту, інші можуть бути наслідком чутливості до одного або багатьох конкретних харчових продуктів. В обох випадках те, що ви їсте, може вплинути на здоров’я вашого кишечника, тому важливо уникати шести популярних продуктів, про які ми розповімо нижче, щоб не наражати цей важливий орган на небезпеку. 

Чипси

Фото: Jeff Siepman/Unsplash

Хрусткі чипси з насиченим смаком можуть бути зручною закускою, але вони також можуть погіршити проблеми з травленням. Їжа, що містить багато простих вуглеводів, як-от чипси, білий хліб і випічка, має тенденцію швидко просуватися через травний тракт, що часто призводить до здуття живота та газів. 

Чипси несуть додаткові проблеми для травлення, оскільки вони смажені. Їжа з високим вмістом жиру, як відомо, викликає печію – поширену проблему в травному тракті. Чипси не єдиний винуватець тут, скоріше будь-яка жирна їжа, в тому числі й смажена картопля чи жирне м'ясо.

Жувальна гумка без цукру

Фото: Charles Wright/Unsplash

Багато видів жувальної гумки без цукру виготовляються з цукрових спиртів. Ця сполука використовується для надання солодкості їжі без такої кількості калорій, які має цукор. Однак ці цукрові спирти не можуть повністю засвоюватися організмом і тому можуть призвести до розладу травлення. Здуття живота, гази та діарея є одними з найпоширеніших симптомів, які можуть виникнути. Ви також можете знайти цукрові спирти в цукерках, протеїнових батончиках та інших солодких продуктах без цукру.

Цукерки

Фото: Luis Aguila/Unsplash

Хоча замінники цукру, як-от цукрові спирти, можуть бути небезпечними для кишечника, рафінований цукор також може становити проблему. Доданий цукор в цукерках, пластівцях і хлібобулочних виробах несе багато негативних наслідків для організму, в тому числі й для кишечника. 

Дослідження показують, що доданий цукор може підвищити запалення в кишечнику, що може призвести до каскаду проблем, включаючи дисбаланс корисних кишкових бактерій і метаболічну дерегуляцію. Нереально дотримуватися дієти без цукру протягом значного періоду часу, тому найкращим підходом буде скоротити надлишок цукру, де це можливо. Поміняйте цукристий десерт на фрукти, зменшіть кількість підсолоджувача в каві вдвічі та замініть цукерки на горіхи з какао-порошком.

Капуста

Фото: Shelley Pauls/Unsplash

Цей овоч сумно відомий тим, що викликає розлад травлення з такими симптомами, як здуття живота, коліки та гази. Капуста є частиною групи хрестоцвітих овочів, яка включає також такі продукти, як броколі та брюссельська капуста. Ця група овочів містить цукор під назвою рафіноза, який викликає газоутворення. Правильне приготування цих овочів перед вживанням може зменшити ймовірність розладу травлення, але деяким людям з кишечними проблемами краще взагалі відмовитися від хрестоцвітних овочів.

Квасоля

Фото: Tijana Drndarski/Unsplash

Подібно до хрестоцвітих овочів, квасоля є іншою категорією їжі, яка містить рафінозу. Хоча квасоля дуже поживна завдяки вмісту білка, клітковини та мікроелементів, вона зазвичай викликає розлад травлення. Гази, здуття живота та біль у шлунку є одними із симптомів, які часто виникають під час споживання квасолі. Також високий вміст клітковини у квасолі може створювати проблеми. Хоча клітковина є важливою поживною речовиною, вживання занадто великої кількості клітковини за раз, особливо під час проблем з кишечником, може призвести до загострення симптомів.

Гострий соус

Фото: DiChatz/Unsplash

Цей продукт відомий тим, що додає смаку і пряності, й хоч він насправді може мати деякі корисні властивості, він може погіршити проблеми з травленням. Капсаїцин - це сполука, яка надає перцю чилі теплоти, а також має деякі корисні властивості, зокрема знижує певні маркери запалення. Проте, ця сама сполука може бути причиною побічних ефектів, таких як кислотний рефлюкс і спазми шлунка. Якщо у вас проблеми з кишківником, можливо, краще відмовитися від будь-якої гострої їжі, включаючи гострий соус, сальсу та гострі приправи.

Раніше ми писали, які продукти не можна їсти при болю в горлі. Ці продукти та напої можуть посилювати подразнення. 

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин