Дослідники винайшли новий спосіб знезараження продуктів
Науковцям вдалося створити унікальний спрей

Дослідники винайшли новий спосіб знезараження їжі/Фото: pexels
На продуктах харчування є багато небезпечних бактерій, які можуть призвести до різноманітних захворювань. Вчені Канадського університету Макмастера представили ефективний спосіб, який допоможе вирішити цю проблему. Дослідники винайшли унікальний спрей для знезараження їжі.
Деталі
Спрей, який розробили вчені Канадського університету, складається з мікрогелевих кульок, які містять віруси, відомі як бактеріофаги. Вони практично не шкідливі для людини, оскільки вбивають та поїдають бактерії. Деякі бактеріофаги здатні знищувати небезпечні бактерії.
При розробленні спрею вчені використали процес виробництва мікрокульок, який починається зі створення рідкого розчину, що складається з бактеріофагів і органічної сполуки, глутарового альдегіду.
Розчин наносять на двошарову тонку полімерну плівку – нижній шар, тоді як верхній складається з комірчастої сітки з крихітними отворами. Потім цю плівку поміщають у вакуум на 10 хвилин, після чого залишають у прохолодному та вологому середовищі на два дні.
Таким чином глутаровий альдегід призводить до того, що окремі бактеріофаги в кожному отворі самостійно розбираються у зв'язані мережі з нановолокон, утворюючи в цьому отворі кульки. Верхній шар плівки згодом знімають, мікрогелеві кульки можна збирати з оголеного базового шару.
Після випробувань вчені встановили, що спрей-кулька ефективно знищив бактерії E. coli на зіпсованому листі салату та м'ясі. На думку дослідників, якби використовувалися інші типи бактеріофагів, новий спосіб допоміг би боротися з такими небезпечними бактеріями, як сальмонела і листерія.
Нагадаємо, що вчені знайшли новий спосіб вилікувати хронічний біль у спині. Intracept заснований на мінімально-інвазивній процедурі, яка усуває поширене джерело болю в попереку.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!