ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Сім корисних зимових фруктів, якими потрібно наїстися до потепління

Здоров'я 10:56 - 26 грудня 2022

Ці сезонні фрукти допоможуть підтримувати в організмі необхідний рівень антиоксидантів та корисних речовин для боротьби із зимовими вірусами

Зимові фрукти та овочі на столі

Сім фруктів, які обов'язково потрібно з'їсти взимку/Фото: Tom Brunberg/Unsplash

Однією з найяскравіших рис похмурих і холодних зимових місяців є сезонні свіжі фрукти, які радують своїм смаком та користю для організму. Розповідаємо про сім видів фруктів, якими потрібно наїстися в холодну пору року й отримати максимальну користь для організму.

Деталі

Звичайно, літо може бути переповнене свіжими ягодами та фруктовими салатами, але якщо ви придивитеся, то побачите величезну різноманітність фруктів, які найсвіжіші взимку й можуть бути доступні лише кілька місяців на рік. Хоча в деяких далеких країнах деякі з цих фруктів можуть вирощувати цілий рік, довгі терміни доставки часто означають низькоякісні та дорогі фрукти, якщо їх споживати не в сезон.

Перекушування фруктами може допомогти підтримати вашу імунну систему, збільшити споживання клітковини та зарядити організм антиоксидантами, які борються з хворобами, коли віруси взимку найбільш активні.

Які фрукти необхідно їсти взимку

Хурма

Фото: Gabriella Clare Marino/Unsplash

Цей фрукт, який ще називають корольок, походить з Китаю, але зараз його вирощують у кількох місцях по всьому світу. В Україні хурма зустрічається лише 2-3 місяці на рік.

Одна хурма (без шкірки) містить лише 31 калорію та 18% вашої добової норми вітаміну С, що робить його найкращим зимовим суперфудом. Якщо ви надкусите незрілу хурму, ви відчуєте неприємний гіркуватий присмак, але в стиглому вигляді вона солодка і майже желеподібна.

Груша

Фото: Laårk Boshoff/Unsplash

Груші Анжу та Бартлетт — найпоширеніші види груш, які можна знайти в супермаркетах цілий рік, але кілька сортів груш доступні лише в сезон з жовтня по лютий. Груші чудово підходять для здоров’я серця та кишечника, адже одна груша середнього розміру містить 5,5 грамів клітковини. У багатьох розвинених країнах жителям рекомендують вживати 14 грамів клітковини на кожні 1000 з’їдених калорій. Груші містять 20% рекомендованої кількості клітковини у 2000-калорійній дієті.

Грейпфрут

Фото: Anna Wlodarczyk/Unsplash

Цей солодкий, гострий, соковитий фрукт вирощують у багатьох місцях у світі. Його пік вирощування припадає на пізню осінь та ранню весну. Хоча багато людей люблять цей фрукт сирим (іноді з ложкою цукру зверху), ви можете смажити грейпфрут на грилі та вичавити сік, щоб насолоджуватися ним у різноманітних стравах.

Один середній грейпфрут містить 98% добової норми вітаміну С і 79% добової норми вітаміну А. Попри те, що цей зимовий фрукт дуже поживний, остерігайтеся побічних ефектів грейпфрута та його соку, якщо ви приймаєте ліки, що розріджують кров.

Журавлина

Фото: Henk van der Steege/Unsplash

Сезон цієї ягоди триває з жовтня по грудень, що робить її ідеальним продуктом для свят. Ці ягоди відомі тим, що допомагають запобігти інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ). Кілька клінічних досліджень виявили, що вживання журавлинного соку або добавок з журавлини призводять до зниження частоти ІСШ серед дорослих жінок, які часто страждають на такі проблеми.

Апельсини

Фото: Pauline Bernfeld/Unsplash

Звичайно, ви знайдете апельсини в супермаркеті цілий рік, але ніщо не зрівняється зі свіжим солодким смаком апельсинів у зимові місяці в пік сезону. Апельсини, клементини та мандарини є найсолодшими цитрусовими й взимку ці фрукти найсмачніші.

Апельсини отримали більшу популярність за те, що забезпечують понад 100% щоденної потреби у вітаміні С, але це не все, чим вони корисні. Флавоноїд гесперидин, що міститься в апельсинах, знижує артеріальний тиск і має протизапальну дію. Дослідження, опубліковане в Європейському журналі харчування в липні 2020 року, показало, що вживання двох чашок апельсинового соку щодня протягом 12 тижнів знижувало систолічний артеріальний тиск і пульсовий тиск у людей із високим кров’яним тиском.

Ківі

Фото: Pranjall Kumar/Unsplash

Цей невеликий волохатий зелений фрукт наповнений поживними речовинами, такими як вітамін С, клітковина та вітамін К. Сезон ківі триває з осені до ранньої весни, хоча в супермаркетах цей фрукт може траплятися й цілий рік.

Хоча більшість людей вважають апельсини фруктами з найбільшим вмістом вітаміну С, ківі перевершує їх, особливо золотий ківі. На вагу золотого ківі втричі більше вітаміну С, ніж в апельсинах. Лише два маленькі плоди ківі SunGold містять 287% вашої добової норми вітаміну С. Клінічне дослідження, проведене у жовтні 2012 року в British Journal of Nutrition, показало, що споживання чотирьох золотих ківі на день протягом чотирьох тижнів зменшує тяжкість і тривалість інфекцій верхніх дихальних шляхів у людей похилого віку.

Гранат

Фото: Marta Matyszczyk/Unsplash

Основний сезон гранатів триває з жовтня по січень, що робить його одним з найпопулярніших зимових фруктів. Знявши міцну зовнішню оболонку, ви побачите велику кількість соковитих червоних насіннєвих оболонок, насичених солодким смаком і антиоксидантами.

Дослідники виявили, що антиоксидантний потенціал гранатового соку вищий, ніж у червоного вина чи зеленого чаю, двох напоїв, які цінуються за їх потужний антиоксидантний вміст. Одне невелике клінічне дослідження показало, що щоденне вживання концентрованого гранатового соку протягом восьми тижнів значно знизило рівень загального холестерину та "поганого" холестерину в людей з діабетом другого типу та високим рівнем холестерину.

Раніше ми писали про шість продуктів, які максимально погіршують проблеми з кишківником. Від деяких з цих продуктів варто відмовитись, навіть якщо у вас немає проблем з кишківником.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин