RU UA
1

Фастфуд викликає небезпечне захворювання – дослідження

Здоров'я 10:36 - 13 січня 2023

Споживання так званої "швидкої їжі" пов'язане з ризиком розвитку смертельного захворювання

Фастфуд викликає небезпечне захворювання – дослідження

Вчені назвали небезпечні наслідки вживання фастфуду/Фото: pexels

Фастфуд може стати причиною розвитку небезпечної хвороби. Про це свідчать результати нового дослідження американських вчених. 

У чому небезпека фастфуду

Споживання так званої "швидкої їжі" пов'язане з ризиком розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки. Цей потенційно небезпечний стан може викликати цироз. 

Науковці закликають з обережністю споживати фастфуд, оскільки він може стати причиною не тільки діабету та серцево-судинних захворювань, а й неалкогольної жирової хвороби печінки (НЖХП), від якої страждає понад 30% населення США. Цей стан може призвести до цирозу та утворення рубців на органі, що підвищує ризик розвитку раку або відмови печінки.

Як проводилося дослідження

Науковці з Університету Південної Каліфорнії проаналізували результати Національного обстеження здоров'я та харчування за 2017-2018 роки. У ньому взяли участь приблизно чотири тисячі дорослих мешканців США.

В ході експерименту з'ясувалося, що у людей з ожирінням або діабетом, які щодня споживають 20 і більше відсотків калорій з фастфуду, рівень жирової тканини в печінці значно вищий в порівнянні з тими, хто їсть менше таку їжу або ж взагалі не вживає. 

Загалом в учасників навіть без супутніх захворювань спостерігається помірне накопичення жиру в печінці, коли п'яту частину їхнього раціону становить "швидка їжа". Тож невелика кількість фастфуду з високим вмістом вуглеводів та жирів може завдати серйозної шкоди печінці.

Раніше ми писали, кому не можна пити багато кави. Якщо показники тиску 160/100, то слід відмовитися від популярного напою. 

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин