Як постбіотики підтримують здоров’я?
Постбіотики — це біологічно активні сполуки, які виробляються пробіотичними бактеріями у кишечнику, коли вони перетравлюють клітковину (пребіотики)

І хоча ці речовини є кінцевими продуктами життєдіяльності бактерій, саме вони відповідають за більшість позитивних ефектів пробіотиків
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Постбіотики — це біологічно активні сполуки, які виробляються пробіотичними бактеріями у кишечнику, коли вони перетравлюють клітковину (пребіотики). І хоча ці речовини є кінцевими продуктами життєдіяльності бактерій, саме вони відповідають за більшість позитивних ефектів пробіотиків.
Серед найважливіших постбіотиків:
- коротколанцюгові жирні кислоти (особливо бутират – масляна кислота, а також пропіонова, оцтова)
- полісахариди
- ферменти
- амінокислоти та вітаміни
Як постбіотики підтримують здоров’я
- Покращують імунітет. Бутират стимулює вироблення регуляторних Т-клітин, які контролюють силу вашої імунної відповіді. Інші постбіотики сприяють виробленню протизапальних цитокінів, що допомагають зменшити запалення та посилюють імунну відповідь.
- Зменшують запалення. Постбіотики можуть бути корисними як додатковий засіб при запальних захворюваннях кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт).
- Допомагають боротися з діареєю. Постбіотики скорочують тривалість діареї, пов'язаної з антибіотиками або інфекціями, а також полегшують симптоми синдрому подразненого кишечника (здуття, біль, дискомфорт).
- Мають перспективу у профілактиці серцево-судинних хвороб, алергій, контролю рівня цукру та ваги, але для висновків необхідні ще додаткові дослідження.
Як отримати постбіотики
Постбіотики у вигляді добавок поки що не такі поширені та вивчені, як пробіотики й пребіотики. Якщо хочете спробувати добавки, важливо обговорити це зі своїм лікарем, особливо якщо маєте захворювання чи приймаєте ліки.
Але найпростіший та найбезпечніший спосіб збільшити рівень постбіотиків – це посилити їх утворення природним шляхом! Регулярно включайте в раціон:
- пребіотики: часник, цибулю, яблука, банани, цільні зерна, вівсянку, бобові, спаржу
- пробіотики: кефір, йогурт, кімчі, квашену капусту, темпе.
Таким чином ваш організм сам активно продукуватиме ці корисні речовини.
ВПЛ у чоловіків: які є ризики? Це дуже поширена та дуже небезпечна інфекція.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!