Натуральні пребіотики: продукти, які потрібно їсти регулярно
Корисна їжа допоможе регулювати мікрофлору та підтримувати стан організму
Продукти, які багаті на пребіотики/Фото: Pexels
Науковці кажуть, що 70% імунітету людини формується у кишківнику, тому важливо правильно харчуватися. Нутриціолог Анастасія Голобородько розповіла, у яких продуктів міститься велика кількість пребіотиків. Ця їжа допоможе регулювати мікрофлору.
Деталі
За словами нутриціолога, пребіотики — це те, що фактично годує нашу мікробіоту.
Це речовини немікробного походження (читаємо "з їжі"), які регулюють мікрофлору кишківника. У деяких сучасних методах терапії навіть почали застосовувати методи використання тільки пребіотиків (замість антибіотиків чи комплексу пробіотиків). Вони стимулюють зростання та посилюють метаболічну активність нормальної флори. Дають сили добрим бактеріям, — розповіла Анастасія Голобородько.
Вона радить людям вводити у щоденний раціон 3-5 таких продуктів.
Їжа, якою слід харчуватися регулярно:
- насіння льону, усі каші та овочі (глутамінова кислота)
- темна листова зелень, паростки
- розчинна клітковина (пектини цитрусових, яблук, псилліум – насіння подорожника, гуарова камедь, хітозан з грибів)
- топінамбур, батат, картопля в шкірці запечена (інулін)
- порей, цибуля та часник (інулін)
- спаржа, гриби
- ячмінь та ячмінний чай, цикорій та з цикорію "кава" (інулін, олігофруктоза)
- какао-боби
- бобові темного кольору
- кунжут
- гарбузове насіння, горіхи
- водорості, агар як загусник (альгінати)
- цілісні каші (кіноа, амарант, тефф, гречка) та будь-які некрохмалисті овочі (целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, висівки)
- гриби (ерінги, шиїтаке, гливи)
- непастеризоване молоко у ферментації — цілісний сир, натуральні квашені йогурти і сири (лактулоза, олігосахариди, галактоолігосахариди), тут ще й пробіотик
- зелені банани (дуже зелені — інулін, резистентний крохмаль)
- замінники цукру (стевія, еририт) — теж пребіотик
- холодна картопля, буряк, борошно зелених бананів — резистентні крохмалі
- валін, аргінін, глутамінова кислота та омега3 — теж пребіотик
Раніше ми писали, чому варто відмовитися від хліба та булочок зрання. Ви навіть не підозрюєте про такі негативні наслідки вуглеводного сніданку.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!