Експерти розповіли, кому не можна вживати калину
Ця корисна ягода підходить не всім

Кому не можна їсти калину / Фото: Pixabay
Калина — справжній символ України. Її звикли додавати в чай, з її допомогою лікуватися, робити з неї джем та просто насолоджуватися. Вважається, що калина — дуже корисна ягода, і це дійсно так. Однак фахівці стверджують, що не для всіх.
Чому калину можна їсти не всім?
Михайло Лущик, фітотерапевт, розповідає, що в калині міститься велика кількість вітамінів, мінералів та ферментів. Зокрема калію, який знижує тиск і додає здоров'я серцю й печінці. Проте калиною не варто захоплюватися гіпотонікам.
Калій – це той елемент, який важливий для серцевого м’яза, для печінки та інших органів. Калій трохи гальмує серце, робить його удари рідше, але сильніше, прискорює роботу кишечника, і оскільки калій є в якійсь мірі антагоністом кортизолу і тестостерону
У калині міститься значка кількість органічних кислот, серед яких цис-аконітова, хлорогенова, янтарна, яблучна тощо. Завдяки цим речовинам клітини отримують енергію, а організм — сили. Лущик розповів, що краще за все збирати калину в жовтні, коли пройдуть перші заморозки. Тоді ягода втрачає гіркоту, але не корисні речовини. Зберігайте калину у морозилці, у вигляді соку чи розітріть її з цукром.
Раніше ми розповідали, яка спеція може бути небезпечною для вашої печінки.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!