Додавання до кави молока може зробити його корисним для здоров'я
Вчені знайшли нову користь популярного напою

Вчені встановили, що додавання до кави молока може подвоїти протизапальні властивості напою/Фото: Fahmi Fakhrudin/Unsplash
Кава - популярний напій, які допомагає нам збадьоритися та піднімає настрій. Багато лікарів та вчених досліджують цей напій і знаходять його нові корисні та шкідливі властивості. Дослідники з Данії виявили, що додаючи до кави молоко, можна зробити її більш корисною, адже антиоксиданти, які містяться каві зв’язуються з білками молока і можуть створити протизапальну дію напою.
Деталі
Поліфеноли є антиоксидантними сполуками, які допомагають захистити клітини від пошкодження. Вони містяться у фруктах, овочах і напоях, включаючи каву, чай, вино і пиво.
Однак організм важко засвоює поліфеноли, на допомогу йому приходять білки.
Досліджень цього ефекту багато, але нещодавно данські вчені вирішили перевірити, чи білки в молоці допоможуть посилити кавові поліфеноли. Для цього вчені викликали штучне запалення в імунних клітинах. Потім обробили одну групу клітин поліфенолами з амінокислотою, а іншу групу — лише поліфенолами. Команда виявила, що імунні клітини, оброблені комбінацією з першої групи, були вдвічі ефективнішими у боротьбі із запаленням.
Така ж реакція відбувається якщо поєднувати каву з молоком. Завдяки цим результатам автори дослідження припускають, що вживання кави з молоком може мати кращий протизапальний ефект, ніж вживання кави без молока.
Автори дослідження зазначають, що планують подальше вивчення цього ефекту. Позитивних властивостей кави відомо багато, і дослідження у цій галузі продовжуються.
Днями ми розказували, що помірне вживання кави може запобігти розвитку смертельних захворювань.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!