Експертка з харчування назвала найкориснішу ковбасу
Вона також пояснила, чому додають у продукт барвник

Експертка розповіла, яка ковбаса найкорисніша для здоров'я. Фото: Unsplash/Автор- Hasmik Ghazaryan Olson
На полицях магазинів розбігаються очі при виборі ковбаси. Є і сиров'ялена, і копчено-варена, і напівкопчена, і салямі, і варена. Починаєш читати етикетку і не розумієш, яку ж обрати, щоб не нашкодити своєму здоров'ю. Експертка з харчування Наталія Мазурик у своєму Телеграм-каналі розкрила секрети, на що варто звертати уваги при купівлі ковбаси.
Фахівчиня пояснила, що барвники в ковбасі додають, аби зробити її однорідного кольору. Для очей приємно дивитися на рожевий відтінок. Під час виробництва в м'ясну масу потрапляють пігменти з кісткового мозку, тому може бути відтінок від зеленуватого до темно-бурого кольору.
Відповідно до стандартів, навіть в ковбаси вищого ґатунку додається найпоширеніший барвник - нітрит натрію. Він позначається на етикетці як Е250. Це сіль азотної кислоти, який отримується з оксидів в результаті хімічних реакцій. Ця речовина є сильним антибіотичним засобом, здатним знищувати збудників багатьох небезпечних хвороб, наприклад, ботулізму. До ковбаси його додають у невеликій кількості. Нітрит натрію зафарбовує продукт і захищає від зростання бактерій і мікробів.
Яка ковбаса є найкориснішою для здоров'я
Стабілізатори, емульгатори, підсилювач смаку глутамат натрію, крохмаль додаються в ковбасні вироби, які маркуються першим і другим ґатунком. До ковбас вищого ґатунку згідно з ДСТУ, забороняється додавання зазначених вище речовин, окрім нітриту натрію, коптильних препаратів, аскорбінової кислоти. Тому обирати краще саме такий продукт у магазині.
Раніше ми ділилися, наскільки небезпечно їсти старий мед. Однією з ознак того, що мед вже дуже давно стоїть у банці, є твердість та зміна кольору.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!