RU UA
1

Експертка з харчування назвала найкориснішу ковбасу

Здоров'я 14:15 - 05 лютого 2023

Вона також пояснила, чому додають у продукт барвник

Ковбаса без хімії

Експертка розповіла, яка ковбаса найкорисніша для здоров'я. Фото: Unsplash/Автор- Hasmik Ghazaryan Olson

На полицях магазинів розбігаються очі при виборі ковбаси. Є і сиров'ялена, і копчено-варена, і напівкопчена, і салямі, і варена. Починаєш читати етикетку і не розумієш, яку ж обрати, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.  Експертка з харчування Наталія Мазурик у своєму Телеграм-каналі розкрила секрети, на що варто звертати уваги при купівлі ковбаси. 

Фахівчиня пояснила, що барвники в ковбасі додають, аби зробити її однорідного кольору. Для очей приємно дивитися на рожевий відтінок.  Під час виробництва в м'ясну масу потрапляють пігменти з кісткового мозку, тому може бути відтінок від зеленуватого до темно-бурого кольору. 

Відповідно до  стандартів, навіть в ковбаси вищого ґатунку додається найпоширеніший барвник ​​- нітрит натрію. Він позначається на етикетці як Е250. Це  сіль азотної кислоти, який отримується з оксидів в результаті хімічних реакцій.  Ця речовина є сильним  антибіотичним засобом, здатним знищувати збудників багатьох небезпечних хвороб, наприклад, ботулізму.  До ковбаси його додають у невеликій кількості. Нітрит натрію зафарбовує продукт і захищає від зростання бактерій і мікробів.

Яка ковбаса є найкориснішою для здоров'я 

Стабілізатори, емульгатори, підсилювач смаку глутамат натрію, крохмаль додаються в ковбасні вироби, які  маркуються першим і другим ґатунком. До ковбас вищого  ґатунку згідно з ДСТУ, забороняється додавання зазначених вище речовин, окрім нітриту натрію, коптильних препаратів, аскорбінової кислоти.  Тому обирати краще саме такий продукт у магазині. 

Раніше ми ділилися, наскільки небезпечно їсти старий мед. Однією з ознак того, що мед вже дуже давно стоїть у банці, є твердість та зміна кольору. 

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин