RU UA
1

5 переваг регулярного споживання сої

Здоров'я 12:50 - 07 лютого 2023

Дієтологи рекомендують регулярно споживати продукти на основі цього продукту

5 переваг регулярного споживання сої\Фото: Getty images

5 переваг регулярного споживання сої\Фото: Getty images

Соєві продукти, такі як тофу, темп і місо, є важливими інгредієнтами багатьох традиційних азіатських дієт. Однак у Європі дана бобова культура немає широкого вживання, крім страв для вегетаріанців. Проте дієтологи дуже рекомендують споживати цей продукт щодня, і в нашій статті ми поговоримо чому.

Білок високої якості

Як відомо, соя – білкова їжа. Цей компонент бере участь у побудові, відновленні м'язів, шкіри, тканин, волосся та нігтів, а також людських клітин. Дорослій людині необхідно близько 0,8 г білків на день на кілограм ваги тіла. Іншими словами, якщо ви важите 60 кілограмів, ви майже задовольните свою добову потребу в білку, просто з'ївши 1 чашку очищеного едамамі та 1/2 чашки твердого тофу.

Зниження ризику серцевих захворювань

Нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Circulation, показало, що у людей, які їли хоча б одну порцію тофу щотижня, ризик серцевих захворювань був на 18% нижчим. Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США стверджує, що дієта з низьким вмістом насичених жирів, що включає соєвий білок, може знизити ризик ішемічної хвороби серця.

Зниження рівня холестерину

Вживання соєвих продуктів може знизити рівень так званого поганого холестерину. Дослідження 2019 року, опубліковане The Journal of Nutrition, показало, що вживання 25 грамів соєвого білка на день (трохи більше половини чашки сирого твердого тофу) протягом шести тижнів знижує рівень холестерину на 3-4%.

Джерело заліза

У ста грамах соєвих продуктів міститься 15,7 міліграм заліза. Незважаючи на те, що це досить велика доза, важливо зробити ремарку – залізо із рослинних продуктів набагато гірше засвоюється в організмі. Тому фахівці попереджають любителів вегетаріанської дієти, що їм потрібно перевищувати стандартну норму споживання заліза в 1,8 разів.

Жіноче здоров'я

У сої порівняно з іншими продуктами міститься найбільше рослинних аналогів жіночих статевих гормонів естрогенів - ізофлавонів. Згідно з дослідженням 2022 року, опублікованим у Journal of Agriculture and Food Research, цей элемент знижує симптоми менопаузи та ризик деяких видів раку, таких як колоректальний рак.

Раніше ми писали, що потрібно їсти для здорового серця. Список найкращих продуктів.

Джерело: Eating Well

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин