Консервований тунець містить ртуть: чи можна отруїтися
Вчені дослідили чи може ртуть у тунці негативно впливати на здоров'я людини

Чи може споживання консервованого тунця привести до отруєння ртуттю/Фото: Towfiqu barbhuiya/Pexels
Риба дуже корисна для здоров'я, вона містить омега-3 жирні кислоти, які знижують ризик серцево-судинних захворювань і сприяють когнітивним функціям мозку. Омега-3 у рибі також може знизити ризик депресії і допомогти покращити психічне здоров’я. Однак, незважаючи на те, що риба несе багато користі для здоров’я, вона, а особливо тунець, може збільшити вміст ртуті в організмі. Вчені дослідили чи дійсно часте споживання консервованого тунця може призвести до отруєння ртуттю.
Деталі
Consumer Reports (CR) нещодавно опублікував звіт, у якому досліджував рівень ртуті у п’яти різних марках тунця, вони також вивчали різні типи тунця. Фахівці виявили, що всі п’ять брендів містять ртуть в тунці, але в середньому сорт альбакор містять у три рази більше ртуті, ніж тунець лайт або стрибучий. Але все-таки всі різновиди та марки містили певну кількість ртуті.
Незважаючи на те, що деякі сорти тунця відомі тим, що містять менше ртуті, ніж інші (тобто легкий тунець у середньому містить менше, ніж альбакор), деякі банки були виявлені з неочікуваними стрибками ртуті. Фактично, дослідники виявили, що шість із 30 банок (20%) мають такі сплески токсинів.

Чому тунець містить ртуть?
Вчені пояснили, що насправді всі морепродукти містять ртуть. Це тому, що вона постійно присутній в океанах, це природний мінерал, який також походить від забруднення, спричиненого людиною. Загалом відомо, що велика риба має вищий рівень ртуті, оскільки вона харчується меншою рибою, що також її містить.
У статті Biological Trace Element Research стверджується, що тунець не тільки отримує ртуть, харчуючись іншою рибою, але цей мінерал також накопичується з часом у тканинах тунця, оскільки вони не можуть легко його позбутися.

Яку шкоду організму людини може завдати ртуть?
Ртуть вважається нейротоксином, який може мати негативні побічні ефекти для здоров’я, якщо споживати її у великих кількостях, наприклад, втрату клітин мозку та рухових навичок, погіршення пам'яті, відчуття тривоги та підвищений ризик серцевих захворювань. Симптомами отруєння можуть бути порушення мови або слуху, втрата периферичного зору, м'язова слабкість і відчуття поколювання в тілі.
На жаль, немає чіткого вимірювання того, скільки тунця можна з’їсти, перш ніж ризикувати отруєнням ртуттю, особливо враховуючи те, що нові висновки Consumer Report щодо консервованого тунця часто містять несподівані та суперечливі стрибки ртуті.
Фахівці кажуть, що дорослі можуть вживати рибу з низьким вмістом ртуті один або два рази на тиждень, а вагітним або годуючим грудьми слід обмежити споживання риби рибою з низьким вмістом ртуті та споживати невелику кількість приблизно двічі-тричі на тиждень.
Це дослідження не значить, що вам потрібно відмовлятися від консервованого тунця чи взагалі від всіх морепродуктів. До прикладу у крабах, креветках, кальмарах, тілапії, трісці, лососі, устрицях і омарах міститься нижчий рівень ртуті.
Нещодавно ми розповідали, що буде, якщо пити каву щодня: вплив напою на здоров'я вас здивує.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!