ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Фруктоза: користь чи шкода?

Здоров'я 13:30 - 05 квітня 2025

Дієтологиня поділилася важливими деталями

Фруктоза: користь чи шкода?

Що потрібно знати про фруктозу/Фото: istockphoto

Дієтологиня Вікторія Радісна розповіла важливі нюанси щодо вживання фруктози та пояснила, чи дійсно такий страшний вовк як його малюють.

Деталі

Фруктоза – це природний цукор, який міститься у фруктах, але не вся фруктоза однакова!

Що відбувається в організмі?

Фруктоза потрапляє відразу в печінку, де:

  • Запасається у вигляді глікогену (якщо запаси ще не заповнені).
  • Перетворюється на жирні кислоти, якщо глікогену вже достатньо → це може спричинити жирову хворобу печінки (стеатоз) та вісцеральне ожиріння.

Що кажуть дослідження?

Надмірне споживання фруктози, особливо з підсолоджувачів (фруктозний сироп, "солодощі для діабетиків"), підвищує ризики:

  • Ожиріння
  • Інсулінорезистентності
  • Метаболічного синдрому

Фруктоза з цільних продуктів ≠ фруктоза з підсолоджувачів.

Фрукти містять клітковину, воду, вітаміни та антиоксиданти, які сповільнюють всмоктування фруктози та мінімізують шкоду.

Підсолоджувачі з фруктози (кукурудзяний сироп, сироп агави) перевантажують печінку та сприяють метаболічним порушенням.

Головні висновки:

  • Фруктоза – не отрута, але важливі її кількість та джерело.
  • Фрукти безпечні, якщо споживати їх у розумних межах.
  • Уникайте підсолоджувачів на основі фруктози, особливо у великих дозах, та продуктів які містять у своєму складі фруктозу як підсолоджувач.
  • При метаболічних порушеннях (інсулінорезистентність, діабет, ожиріння) обмежуйте додану фруктозу.

Принцип простий:

  • Фруктоза з фруктів – ОК
  • Фруктоза як підсолоджувач – НІ

Які вікові хвороби викликає надмірне споживання солодощів

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин