RU UA
1

Кулінарний експерт відповів, чи безпечно для здоров'я їсти пророслу картоплю

Здоров'я 17:41 - 26 березня 2023

Які токсичні речовини містить у собі цей популярний продукт

шкода зеленої картоплі, яка проросла

Чи можна їсти пророслу картоплю. Фото: Pexels

Вже йде весняна пора і картопля у багатьох почала проростати. Однак українці продовжують готувати різноманітні страви з дещо позеленілих бульб. Чи може така їжа викликати проблеми зі здоров'ям? На це питання відповів фахівець Брайан Сілнесс. 

Кулінарний експерт Брайан Сілнесс пояснив: 

Паростки містять концентрацію глікоалкалоїдів, сполук, які, якщо ви з’їсте їх у великій кількості, можуть спричинити деякі токсичні ефекти

Якщо зберігати картоплю неправильно, то вона може накопичувати в собі дуже токсичну речовину - соланін. Вона міститься у зелених бульбах та паростках. Варто пам'ятати, картопля, яка проросла, поступово втрачає поживні речовини і смакові якості. Перед приготуванням таку картоплю варто обробити:  обов'язково видалити паростки, а ще краще - вирізати вічка (із запасом близько 1 см), звідки вони проросли.

Яку картоплю точно не можна їсти

  • Якщо картопля м’яка на дотик, зів’яла чи зморшкувата
  • Якщо ви розрізаєте картоплю, і вона всередині зелена  

Якщо бульби проросли, але паростки маленькі, то можна їх готувати і вживати в їжу. Лише відріжте пророслі частини.

Нагадаємо, ми розповідали, чи справді домашній майонез корисніший за куплений. 

Джерело: Southernliving

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин