ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Ці продукти можуть викликати рак: дієтолог розповіла якої їжі варто уникати

Здоров'я 16:10 - 21 квітня 2023

Існують продукти, які можуть збільшити ризик розвитку певних видів онкологічних захворювань

Ці продукти можуть викликати рак: дієтолог розповіла якої їжі варто уникати

Які продукти можуть викликати рак/Фото: Szabó Viktor/Pexels

Багато факторів можуть сприяти розвитку хронічних захворювань, включаючи певні види онкологічних захворювань. Дієтологиня Ольга Безугла розповіла про існування певних продуктів харчування які підвищують ризик виникнення раку.

Деталі

За словами експерта на збільшення ризику розвитку раку можуть впливати певні продукти. І хоча дослідження дієти та ризику раку ще тривають, і дослідникам ще потрібно багато часу, щоб дізнатись, чому вибір їжі впливає на ризик онкологічних захворювань. Однак, певні результати вже є.

Які продукти можуть викликати рак

Фото: Javon Swaby/Pexels

Червоне та оброблене м’ясо

У 2015 році Міжнародне агентство з дослідження раку класифікувало оброблене м’ясо як канцерогенне, а необроблене червоне м’ясо – як "ймовірно" канцерогенне.

Збільшення споживання обробленого м’яса приблизно до 60 грамів на день і червоного м’яса до 150 грамів на день підвищує ризик колоректального раку приблизно на 20%, - зазначила Безугла.

Вона пояснила, що сполуки, створені під час процесів приготування та копчення при високій температурі, можуть спричинити пошкодження клітин, що може ініціювати розвиток ракових клітин. Гемове залізо, яке міститься в червоному та обробленому м’ясі, також може мати токсичну дію на клітини.

Ультраоброблені продукти

Фото: Foodie Factor/Pexels

Фахівчиня розповіла, що такі продукти часто містять інгредієнти, отримані в результаті промислової обробки, такі як білкові ізоляти, гідрогенізовані олії, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, підсилювачі смаку, штучні підсолоджувачі та загусники. Приклади ультраоброблених харчових продуктів і напоїв включають солодкі та солоні закуски, газовані та енергетичні напої, сухі сніданки, відновлені м’ясні продукти, заморожену піцу, цукерки тощо.

Ультраоброблені продукти багаті насиченими жирами, доданим цукром і сіллю, але мають низький вміст захисних поживних речовин, таких як клітковина, вітаміни та мінерали.

Дієти з високим вмістом солі

Фото: Lorena Martínez/Pexels

Дієта з високим вмістом солі може збільшити ризик деяких видів раку, зокрема раку шлунка та раку стравоходу.

Вчені припустили, що велике споживання солі може збільшити ризик інфекції, спричиненої бактерією Helicobacter pylori. Інфекції H. pylori значно підвищують ризик раку шлунка.

Раніше ми писали, яку загрозу для здоров'я може нести шпинат. Ця зелень може містити пестициди та гербіциди, які негативно впливають на організм людини.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин