ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Наскільки корисно регулярно їсти мед: плюси й мінуси вживання цього продукту

Здоров'я 11:22 - 08 травня 2023

В Україні мед має репутацію надзвичайно корисного продукту, а багато хто вважає його мало не ліками від усіх недуг, але в деяких випадках він може бути навіть небезпечним для здоров'я

Мед

Корисні та шкідливі властивості меду/Фото: Benyamin Bohlouli/Unsplash

Мед — це один із тих продуктів, який завжди потрібно мати вдома, тому що він може знадобитися у будь-який момент. Його можна додавати практично до всіх видів страв та використовувати як заміну цукру, а в народі ходять легенди про універсальні лікувальні властивості цього продукту. Але чи насправді мед настільки корисний? Розповідаємо про плюси й мінуси цього популярного продукту.

Деталі

Мед проходить мінімальну обробку і вважається природним підсолоджувачем, що означає, що він містить велику кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Мед часто порівнюють із рафінованим цукром, який отримують з природних джерел, таких як цукрова тростина чи цукровий буряк. Однак він проходить інтенсивну обробку, яка в кінцевому підсумку позбавляє його частини харчової цінності, тому мед можна вважати натуральнішим. Але чи це додає йому корисних властивостей?

Поживна цінність меду (на 1 столову ложку):

  • Калорійність: 63,8 ккал
  • Жири: 0 грамів
  • Вуглеводи: 17,3 г
  • Цукор: 17,2 г
  • Фруктоза: 8,6 г
  • Глюкоза: 7,5 г
  • Сахароза: 0,2 г
  • Клітковина: 0,5 г
  • Білок: 0,5 г

Корисні властивості меду

Мед багатий антиоксидантами

Фото: Arwin Neil Baichoo/Unsplash

Перевага включення меду у ваш раціон полягає в тому, що він містить потужні антиоксиданти, які, як відомо, допомагають правильно працювати вашому організму.

Мед є багатим джерелом антиоксидантів, які можуть допомогти захистити організм від пошкоджень, спричинених вільними радикалами, тобто нестабільними молекулами, які можуть спричинити пошкодження клітин і сприяти хронічним захворюванням, таким як рак, хвороби серця та хвороба Альцгеймера. Згідно з журналом Oxidative Medicine and Cellular Longevity, ці антиоксидантні властивості меду також були пов’язані зі зменшенням хронічного запалення.

Навіть інші форми натуральних підсолоджувачів, такі як чистий кленовий сироп, нектар агави та фініковий сироп, можуть запропонувати вашому організму аналогічні антиоксиданти, яких ви не отримаєте, вживаючи оброблений цукор.

Мед має антимікробні властивості

Вам коли-небудь радили покласти одну-дві ложки меду в чашку чаю, коли у вас погане самопочуття? Окрім додання трохи солодкості вашому напою, на це є ще одна, вагоміша причина.

Експерти зазначають, що мед має антимікробні властивості, тобто він може допомогти організму боротися з бактеріями, грибками та вірусами. Згідно з дослідженням, опублікованим у British Journal of Surgery, мед навіть виявився ефективним у лікуванні ран з інфекцією. Це не означає, що потрібно одразу шукати мед, коли ви поранитеся, просто регулярне вживання цього продукту може надати деякі переваги в процесі загоєння ран.

Мед може заспокоїти біль у горлі

Фото: Bianca Ackermann/Unsplash

Біль у горлі – один з найбільш неприємних елементів застуди, але склянка чаю з медом може допомогти його полегшити. Згідно з дослідженням, опублікованим в Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, мед виявився більш ефективним у полегшенні симптомів кашлю та болю в горлі у дітей, ніж засоби, що пригнічують кашель.

Мед може допомогти травленню

Навіть якщо ви, напевно, використовуєте мед як підсолоджувач або для полегшення стану під час хвороби, ви можете не усвідомлювати, що він також може з часом покращити якість вашого травлення та здоров'я кишечника.

Фахівці заявляють, що цей продукт сприяє росту корисних бактерій у вашому кишечнику, а дослідження, опубліковане в Frontiers in Nutrition, показало, що мед має пребіотичний вплив на здоров’я кишечника.

Мед може допомогти знизити артеріальний тиск

Фото: Kobby Mendez/Unsplash

Численні дослідження підтверджують потенційний вплив меду на здоров’я серцево-судинної системи. За даними Міжнародного журналу досліджень навколишнього середовища та громадського здоров’я, мед покращує серцебиття, регулює рівень жиру в крові та запобігає загибелі здорових клітин в організмі.

Інше дослідження, опубліковане в Clinical and Experimental Hypertension, виявило, що вживання помірної кількості меду пов’язане зі зниженням артеріального тиску у жінок старше 40 років.

Мед не підвищує рівень цукру в крові так сильно, як звичайний цукор

Використання натурального підсолоджувача замість звичайного цукру може бути більш здоровим вибором, особливо якщо ви стежите за рівнем цукру в крові.

З точки зору калорійності та вмісту цукру, цукор і мед дуже схожі, але мед також допомагає лікувати діабет разом із діабетичними ліками. Зокрема, дослідження показали, що через високий вміст фруктози, споживання меду не так сильно підвищує рівень цукру в крові, а навіть сприяє здоровій активності інсуліну та рівню цукру в крові.

Шкідливі властивості меду

Калорійність

Фото: Jasmijn Hofstra/Unsplash

У певному сенсі користь або побічні ефекти меду залежать від ваших особистих цілей щодо здоров’я. Як ми зазначали вище, цей натуральний підсолоджувач не матиме такого різкого впливу на підвищення рівня цукру в крові, як деякі інші форми цукру. Проте фахівці наголошують, що мед все ще має відносно високу калорійність і його слід споживати в помірних кількостях, адже лише 100 грамів меду містять близько 315 кілокалорій.

Крім того, хоча це природний підсолоджувач, він все одно є підсолоджувачем: мед містить 17 грамів цукру на столову ложку. Якщо ви шукаєте щось з меншою калорійністю, ніж мед або інші типи цукру, ви можете замість цього спробувати безкалорійний підсолоджувач.

У вас може бути алергія на мед

Існує лише кілька потенційно негативних побічних ефектів меду й один з них це ймовірна алергічна реакція. Деякі люди після вживання цього продукту можуть відчувати такі симптоми, як кропив’янка, свербіж або набряк. У важких випадках алергічна реакція може спричинити анафілаксію небезпечну для життя алергічну реакцію, яка вимагає негайної медичної допомоги.

Ризик дитячого ботулізму

Фото: Peeyush Kale/Unsplash

Мед може бути надзвичайно небезпечним для дітей віком до одного року, адже він може містити спори бактерій, які викликають ботулізм, і ці спори можуть рости та виробляти токсини в кишечнику немовляти, що може спричинити серйозну хворобу або навіть смерть.

Ми також повідомляли про дослідження, яке стверджує, що прослуховування чи заняття музикою позитивно впливає на когнітивні функції і рятує людей похилого віку від втрати пам'яті та інших порушень.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин