Чому варто їсти більше яєчного білка і менше жовтка: нутриціолог розповіла про користь білка
Фахівчиня розповіла, як яєчний білок впливає на організм

Чому яєчний білок корисніший за жовток/Фото: Pexels
Курячі яйця – просто унікальний продукт, адже вони містять все необхідне для організму людини, це справжнє джерело амінокислот, вітамінів та мінеральних речовин. Втім, вважається, що яєчний білок набагато корисніший для споживання за жовток. Чи дійсно це так, розповіла нутріциолог Лорен Манакер.
Деталі
Існує тенденція до певної плутанини, коли мова заходить про яйця та про те, наскільки здоровими або нездоровими вони можуть бути. Наприклад, дослідження 2019 року, опубліковане в JAMA , показало, що вживання занадто великої кількості яєць пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і смертності. З іншого боку, у дослідженні 2022 року в журналі Nutrients було виявлено, що "харчовий холестерин не викликає занепокоєння щодо ризику серцево-судинних захворювань", тобто продукти, які були позначені як джерела з високим вмістом холестерину, включно з яйцями, можуть бути цінними за їх інші дієтичні властивості та компоненти.
Дієтологиня Лорен Манакер зазначає, що білок набагато поживніший за жовток. Вона зауважила, що для людей, які дотримуються низькокалорійної дієти, яєчні білки можуть бути чудовим доповненням, оскільки одна порція містить менше 20 калорій. Тобто якщо білок великого яйця містить лише 17 калорій, то жовток містить 55 калорій.
Тип білка, який є у яєчному білку, називається альбуміном, він виконує різні функції, такі як побудова і відновлення тканин організму та зміцнення імунної системи. Він допомагає мобілізувати речовини через кровотік, особливо гормони, ферменти, вітаміни та мінерали.
Навіщо їсти білки замість цілих яєць з жовтком?
Яєчний жовток містить приблизно 5 грамів жиру, у тому числі близько 2 грамів насиченого жиру, що може додатися, якщо ви готуєте рецепт із кількох яєць, наприклад омлет.
Середній великий яєчний жовток містить 210 міліграмів холестерину . Ми знаємо, що рівень холестерину в їжі не є головною проблемою, коли потрібно стежити за рівнем холестерину, але омлет із 3 яєць із 630 грамами холестерину — це багато, якщо у вас високий рівень холестерину, - зазначила Манакер.
За даними Американської кардіологічної асоціації , людям із ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, хворим на діабет або перенесеним серцевим нападом слід уважно стежити за кількістю холестерину у своєму раціоні.
Здорові способи вживання яєчного білка
Якщо ви захотіли смачну страву з яєць, то вас напевно зацікавлять кращі способи приготування яєчних білків. Менакер рекомендує вживати яєчний білок, зробивши з ним салат, буріто, запіканку або звичайний омлет.
Омлет з яєчних білків підходить на сніданок, обід або вечерю, оскільки ви можете додати свіжі або заморожені овочі, нежирний сир і заправити сальсою або гострим соусом, низькокалорійного, збалансованого харчування, - зазначила фахівець.
Також ми розповідали про зелень, яка покращує здоров'я. Вона росте у кожного в городі і є у всіх магазинах.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!