Не лише для вироблення гормонів: чому важливий йод і в яких продуктах його найбільше
Йод регулює перетворення енергії, отриманої з їжі, в енергію, щоб допомогти клітинам функціонувати та рости

З яких продуктів отримати йод/Фото: pexels
Йод є важливим мікроелементом, який не виробляється самостійно організмом, тому його необхідно отримувати з їжею або добавками. У матеріалі розповімо, для чого потрібен йод та в яких продуктах його найбільше.
Чому йод такий важливий
Йод необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози тироксину та трийодтироніну, які сприяють утворенню білків і активності ферментів, а також регулюють нормальний обмін речовин. Без достатньої кількості йоду ці гормони не працюють належним чином і можуть призвести до недостатньої або надмірної активності щитовидної залози, спричиняючи захворювання гіпотиреозу та гіпертиреозу з різними негативними побічними ефектами.
Йод регулює обмін речовин, перетворення енергії, отриманої з їжі, в енергію, щоб допомогти клітинам функціонувати та рости. Дефіцит цього мікроелементу може перешкодити нормальному росту та розвитку. Це особливо небезпечно для вагітних жінок і немовлят. Недостатня кількість йоду в організмі може спричинити:
- втому та млявість
- слабкість
- чутливість до холоду
- сухість шкіри і волосся
- неконтрольованість маси тіла
У яких продуктах найбільше йоду
Йод міститься в основному в білкових продуктах тваринного походження та морських водоростях. Подаємо список продуктів:
- морські водорості (норі, ламінарія, комбу, вакаме)
- риба, молюски (тріска, консервований тунець, устриці, креветки)
- кухонна сіль з маркуванням "йодована"
- молочні продукти (молоко, сир, йогурт)
- яйця
- яловича печінка
- курка
- збагачена молочна суміш для немовлят
Раніше ми розповідали, чим корисна полуниця. 15 основних властивостей ягоди.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!