RU UA
1

Ніколи не варіть ці 9 овочів, щоб зберегти вітаміни

Здоров'я 10:14 - 30 травня 2023

Які овочі не можна варити та смажити, щоб вони залишилися корисними

Ніколи не варіть ці 9 овочів, щоб зберегти вітаміни

9 овочів, які не можна варити та смажити: втрачають свою користь / Фото: Getty Images

Овочі – важливий елемент здорового раціону, особливо зараз, коли ринкові прилавки починають заповнюватись різними корисними натуральними вітамінами. І щоб повною мірою використовувати їх цінні компоненти, ці дари природи необхідно вміти готувати. Деякі з них небажано піддавати тривалій термічній обробці в каструлі з окропом, тому що в цьому випадку вони втрачають свої вітаміни і мінерали.

Давайте розглянемо овочі, які краще вживати сирими або приготувати іншим способом.

Рукола

Продукт багатий надовго насичувальною клітковиною та антиоксидантами, які борються з вільними радикалами, а також сполуками, відомими як глюкозинолати. Вони здатні зменшити ризик розвитку онкологічних захворювань легень, товстої кишки, молочної, передміхурової та підшлункової залоз. Рукола – це чудове джерело фолієвої кислоти та вітамінів А, С та К. У її складі також є залізо, мідь, калій, кальцій та фосфор. В овочі міститься багато хлорофілу, який запобігає пошкодженню ДНК та оберігає печінку від впливу афлатоксинів – токсичні речовини, що виробляються грибами та пліснявою.

Але подаючи рукколу у гарячому вигляді, вона втрачає всі оздоровчі властивості, а ще стає дуже гіркою. Краще подавати її у складі салату, наприклад, зі свіжим помідором, оливками, насінням соняшника та сиром фета.

Болгарський перець

Болгарський перець при жарінні втрачає свої корисні властивості / Фото: Getty Images

Солодкий перець, особливо червоний - криниця за вмістом вітаміну С: у 100 грамах його продукту міститься до 144 міліграмів. Але в процесі варіння овоч втрачає цей цінний компонент, тому його рекомендується вживати в сирому вигляді - як компонент салатів або здорову закуску, подану з йогуртом або хумусом.

Але цей делікатес підходить не кожному: сирий перець іноді погано переноситься людьми, які мають проблеми з печінкою, які страждають на синдром подразненого кишечника, які мають загальні нездужання з боку шлунково-кишкового тракту. Таким людям рекомендується запікати чи тушкувати перець.

Брюссельська капуста

Цей скромний овоч – справжнє джерело вітамінів, перш за все групи В, які надають позитивний вплив на нашу нервову систему. Але тривале відварювання брюссельської капусти позбавляє її цінних компонентів. Щоб уникнути цієї ситуації, краще приготувати її на пару.

Крес-салати

Крес-салати краще використовувати у свіжому вигляді / Фото: Getty Images

Дуже цінні в крес-салатах вважається бета-каротин - попередник вітаміну А, який має сильну антиоксидантну дію. Іншим важливим антиоксидантом у ньому є вітамін С. У кресі міститься багато кальцію, цинку, магнію, калію, заліза, білка, клітковини, вітаміну К, вітаміни Е, B2, D та В9, тобто фолієва кислота. При відварюванні овочів, всі ці корисні вітаміни випаровуються. Крім того, крес-салат смачніший у сирому вигляді. Тому краще подавати його саме в такій формі – як інгредієнт салатів, добавку до бутербродів та сендвічів.

Цвітна капуста

Цей овоч не тільки смачний, в ньому ще містяться найважливіші для організму вітаміни та мікроелементи (у тому числі вітамін С, кальцій та калій). Найчастіше її подають відвареною разом з олією та сухарями. Але замість того, щоб відправити цвітну капусту в каструлю і варити її якийсь час, краще її запекти, смажити на грилі, бланшувати або готувати на пару.

Брокколі

Щоб зберегти вітаміни у броколі, його краще не варити та не смажити / Фото: Getty Images

Це чудове джерело вітаміну С: у 100 грамах міститься 83 міліграми цього вітаміну. Овочі рекомендується вживати людям з гіпертонією, тому що в ньому міститься багато калію і відносно мало натрію. Довго кипляча в каструлі броколі, як і цвітна капуста, може швидко втратити всі корисні вітаміни та елементи. Тому найкращим готувати його на пару (у пароварці або спеціальному кошику) та бланшування.

Листова капуста (грюнколь)

Її ще називають пекінська капуста – це один із найпопулярніших овочів останніх сезонів. Його додають у коктейлі або подають із соусом – це смачна порція вітамінів А, С та К. Кальцію в ній міститься більше, ніж у молоці. Але в той же час вживання сирої листової капусти надміру може призвести до проблем зі здоров'ям, тому потрібно знати межу. З|із| листової капусти можна зробити запечені домашні чіпси.

Помідори

Помідори краще вживати у свіжому вигляді / Фото: Getty Images

Сирі помідори містять багато магнію та цинку. Але після термічної обробки концентрація цих речовин знижується на 90-100%.

Імбир

Сирий імбир має гострий смак, проте є джерелом вітамінів А, С, В1, В2, а також ряду важливих мікроелементів. Під час термічної обробки більшість корисних речовин втрачається.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин