Шкідливість та користь чіпсів: скільки можна з'їдати на день
За чіпсами вже давно закріпилася репутація одного з найшкідливіших продуктів. Наскільки вони шкідливі, розглянемо в матеріалі

Чи шкідливі чіпси для людського організму: все про їх склад і вплив / Фото: Getty Images
Чіпси – один із найшкідливіших, і в той же час, один із найпопулярніших продуктів, особливо серед молоді. Вони чудово підійдуть під пиво, для перегляду фільмів і добре усунуть почуття голоду.
Користь чіпсів
Смішно говорити про користь і шкоду чіпсів, а точніше саме про користь. Адже незважаючи на те, що чіпси зроблені з натуральної цільної картоплі, у процесі смаження знищуються всі вітаміни та корисні компоненти цього овочу, тому вона втрачає будь-яку харчову цінність для здоров'я організму. Єдина принадність чіпсів - це їх відмінний смак, який досягається за допомогою вдалого поєднання смакових добавок, крохмалю та безлічі інших хімічних речовин.
Шкода чіпсів

Ми пам'ятаємо про те, що чіпси – це смажений продукт, а саме обсмажування крохмалю, з якого зараз роблять чіпси більшість виробників, у низькосортних оліях призводить до утворення дуже небезпечних речовин для людського організму.
- Акриламід. Це токсична речовина, яка утворюється у разі хімічних реакцій між цукром у момент смаження. Воно негативно впливає на нервову систему, нирки, печінку та очну слизову оболонку.
- Гліціамід. Відрізняється підвищеними канцерогенними властивостями, що призводять до утворення злоякісних пухлин. Його шкода ще вивчено остаточно. Ця речовина утворюється у процесі неповного розпаду акриламіду.
- Акролеїн. Його утворення супроводжується розкладанням жирів у ході термічної обробки. Речовина має підвищену токсичність, яка здатна дратувати внутрішні органи. Саме тому акролеїн входить до списку найнебезпечніших речовин, які тільки існують.
Навіть найякісніші чіпси, виготовлені з цільної картоплі, в яких не містяться смакові добавки, ні крохмаль, ні інші шкідливі хімікати, все одно дуже шкідливі для організму, тому що виділяють безліч канцерогенів, які з'являються в процесі смаження картоплі в олії низької якості.
І картопля в такому випадку напевно використовується модифікована за допомогою різних хімікатів, тому що вона значно більша, рівніша і без будь-яких пошкоджень. В результаті, вживання таких чіпсів призводить до хвороб кишечника, печії, гастриту, порушення метаболізму через надлишок солі, серцево-судинні захворювання та погіршення росту кісток.
Основним канцерогеном, що виділяється в процесі обсмажування картоплі, виступає раніше згаданий акриламід, який при його регулярному вживанні в результаті призведе до раку. Крім того, акриламід негативно впливає на репродуктивні органи у жінок, спричиняючи розвиток злоякісних пухлин.

На прилавках магазинів ви вже навряд чи зустрінете чіпси з картоплі, тому що зараз їх готують із звичайного борошна у поєднанні з крохмалем, причому не звичайним, а модифікованим, приготованим із сої. Картопляне борошно одержують із сушеної картоплі, тобто цей продукт проходить термічну обробку двічі: при висушуванні та обсмажуванні у фритюрі. При переробці картоплі на борошно руйнуються залишки клітковини – такі чіпси засвоюються значно швидше за звичайні скибочки і ще швидше підвищують глікемічний індекс в організмі. Потрапляючи в наш організм, цей крохмаль перетворюється на глюкозу, яка накопичується в нашій печінці, що обіцяє ожиріння.
А ще цей приємно-солоний смак чіпсів теж завдає шкоди організму. У середньому у чіпсах 2,5% солі. Залежності між вмістом солі та вихідною сировиною не виявлено, все залежить від рецептури виробника.
ВООЗ рекомендує обмежити добове споживання солі до 5 г, у цьому аспекті стограмова пачка середньостатистичних чіпсів покриває половину добової потреби солі.
Крім усього іншого, у чіпсах міститься третина жиру, але саме їхній прекрасний смак змушує нас не замислюватися про наслідки для організму. Ось деякі з них:
- Високий вміст солі: Більшість чіпсів містять велику кількість солі. Регулярне споживання зайвої кількості солі може призвести до підвищеного тиску, серцевих захворювань та інших проблем зі здоров'ям.
- Високий вміст жирів та калорій: Чіпси зазвичай містять велику кількість жирів та калорій. Надмірне споживання таких продуктів може призвести до зайвої ваги, ожиріння та пов'язаних з ними захворювань, таких як діабет типу 2.
- Присутність трансжирів: Деякі чіпси можуть містити трансжири, які найбільш шкідливі для здоров'я. Трансжири підвищують рівень поганого холестерину (LDL) та підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
- Низьке поживне значення: Чіпси зазвичай містять мало поживних речовин, таких як вітаміни, мінерали та клітковина. Споживання великої кількості чіпсів може призвести до нестачі необхідних поживних речовин у раціоні.
- Ризик розвитку залежності: Чіпси, особливо ті, що містять штучні добавки та підсилювачі смаку, можуть викликати залежність. Поступово люди можуть розвивати звикання до чіпсів та відчувати труднощі у контролі свого споживання.
Вживання чіпсів в помірних кількостях або іноді не призведе до негайних проблем зі здоров'ям. Але регулярне та надмірне споживання чіпсів може негативно позначитися на загальному стані здоров'я. Для підтримки здорового способу життя радимо трохи вживати цей продукт і впроваджуйте більш поживні альтернативи, такі як свіжі фрукти і овочі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!