RU UA
1

Небезпечні поєднання продуктів, які можуть викликати алергію

Здоров'я 15:10 - 25 червня 2023

Люди повинні уникати споживання певних продуктів

табличка перехресної алергії

Які продукти викликають алергію. Фото: Unsplash

Якщо ви вже маєте якусь алергію, то необхідно знати поєднання яких продуктів харчування здатні викликати нові види алергії. Лікарка-алерголог клініки алергології та імунології AirDOC Анастасія Левченко розповіла детально про так звану перехресну алергію.

Перше, що спадає на думку - побутова алергія на кліщів домашнього пилу. Це класика звернень до алерголога не лише у літній сезон, а й впродовж всього року. Людей, які мають подібний тип алергії в анамнезі, можуть чекати неприємні сюрпризи під час відпочинку на морі, споживаючи велику кількість морепродуктів

Морепродукти мають перехресні реакції з кліщами домашнього пилу. Якщо ви спожили їх, а потім запили  вином або пивом, то можете очікувати алергічну реакцію. Оскільки такі напої багаті на велику кількість гістаміну і є гістамінолібераторами, 

Алкоголь, окрім того, може ще й пришвидшувати алергічні реакції. Наприклад, у людей, які страждають від алергії на амброзію, вживання дині чи кавуна під чарочку вермуту - майже гарантовано призведе до алергії

Фахівець наголошує,  що 70% людей, які страждають на алергію на пилок берези, матимуть негативну реакцію  на горіхи, ківі, яблука й груші, моркву. А ті, у кого є алергія до пилку полину, можуть відреагувати на селеру та пряні трави. Тому у період цвітіння цих рослин вона радить  уникати згаданих продуктів у своєму раціоні.

При алергії на пилового кліща виникають проблеми з організмом  при споживанні молюсків, равликів, устриць.

Досить незвичайним є латексно-фруктовий синдром. Його мають люди з алергією на латекс.  Алергічні реакції виникнуть при споживанні різних видів рослин, які мають в складі однакові білки. Натуральний латекс виготовляють із соку дерев-каучоконосів. Сік інших рослин має подібні молекули, саме тому і  виникає реакція. Таким людям варто уникати страв із ананасів, шпинату, картоплі та помідорів. 

Анастасія Левченко наостанок назвала досить поширену алергію серед жителів України. 

Дуже поширеною є алергія на альтернарію - це гриб, високі концентрації спор якого спостерігаються з червня до жовтня. Алергію до альтернарії має кожен п'ятий українець, через це їм не можна вживати шпинат

Ознайомитися більш детальніше із продуктами, що провокують перехресну алергію можете нижче.

Фото: РБК0 Україна 

Рекомендуємо прочитати нашу статтю про те,  як генетики знайшли спосіб назавжди покінчити з алергією на яйця. 

Джерело: РБК-Україна

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин