Небезпечні поєднання продуктів, які можуть викликати алергію
Люди повинні уникати споживання певних продуктів

Які продукти викликають алергію. Фото: Unsplash
Якщо ви вже маєте якусь алергію, то необхідно знати поєднання яких продуктів харчування здатні викликати нові види алергії. Лікарка-алерголог клініки алергології та імунології AirDOC Анастасія Левченко розповіла детально про так звану перехресну алергію.
Перше, що спадає на думку - побутова алергія на кліщів домашнього пилу. Це класика звернень до алерголога не лише у літній сезон, а й впродовж всього року. Людей, які мають подібний тип алергії в анамнезі, можуть чекати неприємні сюрпризи під час відпочинку на морі, споживаючи велику кількість морепродуктів
Морепродукти мають перехресні реакції з кліщами домашнього пилу. Якщо ви спожили їх, а потім запили вином або пивом, то можете очікувати алергічну реакцію. Оскільки такі напої багаті на велику кількість гістаміну і є гістамінолібераторами,
Алкоголь, окрім того, може ще й пришвидшувати алергічні реакції. Наприклад, у людей, які страждають від алергії на амброзію, вживання дині чи кавуна під чарочку вермуту - майже гарантовано призведе до алергії
Фахівець наголошує, що 70% людей, які страждають на алергію на пилок берези, матимуть негативну реакцію на горіхи, ківі, яблука й груші, моркву. А ті, у кого є алергія до пилку полину, можуть відреагувати на селеру та пряні трави. Тому у період цвітіння цих рослин вона радить уникати згаданих продуктів у своєму раціоні.
При алергії на пилового кліща виникають проблеми з організмом при споживанні молюсків, равликів, устриць.
Досить незвичайним є латексно-фруктовий синдром. Його мають люди з алергією на латекс. Алергічні реакції виникнуть при споживанні різних видів рослин, які мають в складі однакові білки. Натуральний латекс виготовляють із соку дерев-каучоконосів. Сік інших рослин має подібні молекули, саме тому і виникає реакція. Таким людям варто уникати страв із ананасів, шпинату, картоплі та помідорів.
Анастасія Левченко наостанок назвала досить поширену алергію серед жителів України.
Дуже поширеною є алергія на альтернарію - це гриб, високі концентрації спор якого спостерігаються з червня до жовтня. Алергію до альтернарії має кожен п'ятий українець, через це їм не можна вживати шпинат
Ознайомитися більш детальніше із продуктами, що провокують перехресну алергію можете нижче.

Рекомендуємо прочитати нашу статтю про те, як генетики знайшли спосіб назавжди покінчити з алергією на яйця.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!