Користь моркви для організму, про яку ви не здогадувалися: біолог розповіла все
Цей овоч дарує нам енергію, красу, покращує зір і навіть здатний запобігти інсульту

Біологиня розповіла про корисні властивості моркви / Фото: Freepik
Багато українців вживають цей коренеплід мало не щодня, проте мало хто замислюється про корисні властивості моркви. З неї готують супи, запіканки, додають у салати, навіть роблять десерти.
Деталі
Біологиня Ірина Єжель розповіла, як отримати з помаранчевого овоча максимум користі. Вона нагадала, що морква містить магній, залізо, фосфор, лікопін, каротин. Усі ці речовини надають їй дуже цінних властивостей для здоров'я серця, мозку, кісток.
Морквяний сік, завдяки каротину, є гарним антиоксидантом, тобто зберігає красу і при цьому захищає від ракових захворювань.
Корисні властивості моркви справді величезні. Ось лише деякі з них, які мають переконати вас ввести її у свій щоденний раціон:
- Лікує авітаміноз;
- Зміцнює зуби й кістки;
- Покращує роботу мозку;
- Уповільнює старіння й омолоджує організм;
- Покращує стан шкіри.
Якщо хочете отримати більше вітамінів із цього безцінного овоча, тоді краще вживати його в сирому вигляді.
Біологиня зазначила, що під час термообробки складні молекули руйнуються на простіші.
Відповідно, каротин розпадається до вітаміну А, а вітамін А — теж складна молекула і може зруйнуватися, розпастися...
При цьому, бажано їсти моркву з додаванням олії, оскільки вона відмінно вступає в реакцію з ліпідами й покращує засвоюваність.
У нас в організмі жири є і в мембранах, і в інших структурах, тому йому є куди вклинитися. Страву варто компонувати з якимось жировмісними продуктами, такими як сметана, горіхи
Рецепт салату "Морквяна галявина"
Принадність у тому, що в його складі відсутній цукор, тому він не зашкодить фігурі та не викличе різкий стрибок інсуліну в крові. За смак у ньому відповідає свіже яблуко з його пікантною кислинкою.
Інгредієнти
- Морква — 1 шт;
- Сметана — 50 г;
- Яблуко — 1 шт;
- Мед — 1 ч.л;
- Родзинки — 50 г;
- Кориця — 1 щіпка;
- Горіх волоський — на смак.
Покрокові інструкції
- Натріть на дрібній стороні терки яблуко і моркву. Перекладіть їх у глибоку миску.
- Полийте сметаною, посипте родзинками та подрібненим волоським горіхом.
- Додайте мед і добре перемішайте всі складові.
- Наприкінці притрусіть корицею і за бажанням можете прикрасити листочками м'яти. Смачного і будьте здорові!
Зверніть увагу, що в деяких випадках вживання моркви варто обмежувати. До цієї категорії входять діабетики — їм рекомендують з'їдати не більше одного плода на добу.
Усім іншим біолог дозволила вживати її стільки, скільки захочеться.
Від цього не буде проблем, хіба що від передозування може виникнути дещо помаранчевий колір шкіри. Це внаслідок того, що не всі каротини розщеплюються організмом
Вживати моркву можна не тільки в сирому вигляді, а й у вигляді овочевих котлет. Рекомендуємо спробувати рецепт, який на смак перевершить м'ясну версію.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!