Продукти, багаті на магній: підтримають нервову систему, поліпшать пам'ять і зір
Один із найцінніших для здоров'я людини мікроелементів важливо отримувати регулярно, щоб запобігти низці поширених проблем

У яких продуктах міститься багато магнію / Фото: Freepik
Мінімум 300 ферментних реакцій в організмі не обходяться без цього хімічного елемента. Для лікування різних захворювань його прописували ще лікарі давніх часів. Але в тілі він не синтезується, тому має надходити з їжею. Сьогодні ми перерахуємо продукти, багаті на магній, які допоможуть уникнути проблем із судинами, внутрішніми органами та навіть розумовою діяльністю через брак цієї речовини.
Деталі
Лікарі в усьому світі вже давно б'ють на сполох, адже харчування людей у більшості випадків дуже важко назвати збалансованим. На жаль, багато хто замислюється про важливість вживання здорової їжі лише після того, як організм почне давати збій.
Приблизно 50% від загальної кількості магнію в організмі сконцентровано в кістках. Він забезпечує м'язи та нерви стійким потоком енергії, а також зміцнює імунітет і стабілізує рівень цукру в крові.
Без цього мінералу можна навіть не розраховувати на міцні нерви, особливо під час повномасштабної війни, ефективної роботи мозку та серцево-судинної системи.
Як зрозуміти, що в організмі не вистачає магнію
На жаль, мікроелемент засвоюється людським організмом не повністю — лише 30-40% магнію, що надходить із раціоном, візьме участь у найважливіших процесах життєдіяльності.
Розпізнати його дефіцит легко тільки за хронічної нестачі, адже в більшості випадків тіло ніяк не сигналізує про проблеми через його нестачу.
Згодом він проявиться м'язовою слабкістю, судомами, підвищеною втомою, дисфункціями неврологічної та серцево-судинної систем. Ознаки дефіциту магнію включають такі симптоми:
- Хронічні закрепи;
- Печія і кислотний рефлекс;
- Ламкість нігтів;
- Погіршення стану шкіри;
- Відсутність апетиту;
- Відчуття нудоти;
- М'язові посмикування;
- Підвищений артеріальний тиск;
- Поколювання або оніміння в різних частинах тіла.
Продукти, багаті на магній
Дієтологи нерідко ставлять кунжут на початок списку, адже насіння багате на корисні жири, такі як омега-6, а також на залізо, кальцій, фосфор і магній. Останнього в 100 грамах міститься 540 мг.
Ще одним "оптовим" постачальником магнію в організм називають вівсяні висівки. Бонусом до них ідуть антиоксиданти, які допомагають ефективно боротися проти вільних радикалів, відновлюють ушкоджені клітини та покращують їхню регенерацію. Усього 100 грамів висівок із пшениці забезпечать вас 611 мг магнію.
У раціоні здорової людини також має бути присутнє насіння соняшнику. Звичайне, на перший погляд, насіння здатне на дивовижні речі. Воно знижує рівень поганого холестерину, бере участь у нормалізації запалення, наповнює тіло селеном і цинком. Якщо з'їдати всього 100 грамів на день, то ви гарантовано отримаєте 354 мг.
Ви здивуєтеся, але навіть гречка може надати вам половину від добової норми мікроелемента. Найпопулярніша в Україні крупа не просто так називається королевою злакових культур, нарівні з пшеницею. У 100 грамах присутні 231 мг магнію, а ще в ній є вітаміни A, D, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9. А ще вона позбавляє зайвого холестерину і виводить шлаки.
Ласуни можуть отримати подвійну користь, якщо замінять шкідливі цукерки на халву, у 100 грамах якої магнію близько 178 мг. На цьому корисні властивості десерту не закінчуються. У ній містяться клітковина, фітостерол, вітаміни A, E, D, PP, а також ненасичені жирні кислоти й навіть білки.
Нагадаємо, нутриціолог назвав корисний продукт для здоров'я, який допомагає регулювати рівень цукру в крові.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!