Експерт пояснив, чому перевірка продуктів на запах може не врятувати вас від отруєння
Усі ми користуємося своїм носом, щоб зрозуміти, чи можна вживати певні продукти, але як би ви не довіряли своєму нюху, є шанс, що він вас підведе

Експерт заявив, що нюх може не врятувати вас від отруєння/Фото: Godwin Angeline Benjo/Unsplash
Кожен інколи дістає з холодильника продукт, який пролежав там без оригінальної упаковки кілька днів. Термін придатності такого продукту може бути сумнівним, тому ми вдаємося, до роками перевіреного методу – запаху. Кожен з нас інколи перевіряє якість та придатність продукту до вживання за допомогою носа, але директор Мережі досліджень харчової безпеки Інституту Квадрам Меттью Гілмор зазначає, що тест на запах може не врятувати нас від отруєння.
Деталі
Як мікробіолог, Меттью Гілмор наголошує, що багато мікробів, які можуть спричинити захворювання, не мають запаху. Але ми також знаємо про безліч мікроорганізмів, розмноження яких супроводжується різкими ароматами (наприклад, запах дріджів чи погане дихання).
Деякі погані запахи виникають, коли мікробні популяції ростуть і стають надлишковими – коли метаболізм кожного мікробного мешканця перетворює вуглець та інші елементи на джерела енергії або будівельні блоки для їхньої власної клітинної структури. Однак мікроби, які найчастіше пов’язують із захворюваннями харчового походження, такі як Listeria та Salmonella, буде майже неможливо виявити за допомогою носа.
За словами Гілмора, навіть якщо вони присутні (а ризик, на щастя, відносно низький), ці бактерії, ймовірно, будуть у такій малій кількості в їжі, що будь-яка метаболічна дія (а потім і створення запаху) буде абсолютно непомітною для нашого носа.
Крім того, будь-який аромат Listeria неможливо буде відрізнити від незначних запахів, створених більш поширеними видами мікробів, які є звичними та очікуються в наших харчових продуктах і не викликають у нас проблем зі здоров’ям.
Експерт зазначає, що ви жодним чином не зможете почути запах Listeria за ароматами спецій трав та диму, наприклад, у копченому лососі.
Ще менше ймовірності відчути будь-який запах сальмонели, наприклад, в помідорі. Якщо цей збудник коли-небудь був присутній на помідорі, він, ймовірно, був занесений із зараженою водою на фермі під час росту помідора, тому він "живе" не на поверхні помідора, а всередині, і його неможливо відчути.
При тому, що ваш нюх може не врятувати вас від отруєння, Гілмор заявляє, що він таки може допомогти визначити, коли зіпсувалися певні продукти, адже мікроби поїдають їжу, яка залишалася занадто довго або зберігалася в неправильних умовах.
Це одна з причин, чому більш доцільним використанням нюхального тесту є для виявлення зіпсованого молока. При цьому для інших продуктів наш ніс може слугувати визначником якості. Наприклад, саме мікроби дають різкий запах дорогим сирам, тому тут чим сильніший запах, тим краще. Також є ціла ніша ферментованих продуктів, різкий запах яких зовсім не говорить про їх зіпсованість.
Меттью Гілмор підкреслює, що якщо ви переймаєтесь тим, щоб не отруїтися деякими продуктами, то краще зосередьтеся на тому, щоб правильно їх готувати й зберігати в правильних умовах, а не намагатися винюхати патоген. Більшість з нас не зможе відрізнити на запах різні види вин, не кажучи уже про Campylobacter і Salmonella.
Раніше в МОЗ розвінчали міф про лікування дарсонвалем. Виявляється, популярний у нашій країні апарат не має під собою наукових обґрунтувань ефективності.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!