RU UA
1

Нобелівський лауреат закликав італійців для економії газу вимикати його під час приготування пасти

Курйози 13:46 - 06 вересня 2022

Італійські кухарі шоковані такою заявою видатного фізика, але вчені вважають, що порада справді може спрацювати

Нобелівський лауреат Джорджіо Парізі

Нобелівський лауреат закликав італійців економити газ під час приготування пасти: кухарі шоковані, а вчені підтримують/Фото: Antonio Masiello/Getty Images

Лауреат Нобелівської премії, видатний фізик Джорджіо Парізі закликав італійців економити газ, вимикаючи його під час приготування пасти. Своєю заявою науковець викликав гнів кухарів, які закликали не допускати генія на кухню, проте, слова фізика насправді мають сенс.

Деталі

74-річний квантовий теоретик, порадив італійцям помістити макарони в каструлю з киплячою водою, знову довести її до кипіння, накрити кришкою, а потім вимкнути газ або принаймні зменшити його до абсолютного мінімуму. Парізі, який працював над теорією струн, на своїй сторінці у соцмережі зазначив, що таким чином споживається менше газу, а готуються макарони так само.

Слова вченого викликали обурення в італійських кухарів, у тому числі й Антонелло Колонна, який заявив, що вимикання вогню надає спагетті клейкої текстури й підкреслив:

Я не думаю, що Парізі — геній на кухні. Це рішення не буде використовуватися в найкращих ресторанах.

Фото:  Karolina Kołodziejczak/Unsplash

Попри спротив шеф-кухарів, колеги Парізі з  Університету Сапієнца в Римі підтримали його, зазначивши що метод вченого підтверджено дослідженнями, проведеними макаронною промисловістю. Професор хімії в університеті Insubria в Комо Даріо Брессаніні пояснює:

Ключові процеси, які відбуваються під час варіння макаронів, включаючи поглинання води крохмалем і коагуляцію клейковини, усі відбуваються при 80 градусах за Цельсієм, тому вони не залежать від кипіння води. Коли ви накриваєте каструлю після вимкнення газу, температура води все ще може бути вище 85 градусів через 15 хвилин. Макарони не прилипають, якщо ви використовуєте якісні макарони з 13-відсотковим вмістом глютену.

Unione Italiana Food, який представляє інтереси виробників макаронних виробів у країні, дійшов висновку в нещодавньому дослідженні, що італійці, які з’їдають у середньому 23,5 кг макаронних виробів на рік, могли б заощадити до 47 відсотків енергії, яку вони зазвичай використовують, дотримуючись пропозиції Парізі. Там зазначили, що якби вся країна дотримувалася цих порад протягом року, то можна було б зекономити достатньо енергії для живлення прожекторів на кожному футбольному полі в Європі протягом 24 років.

Варто зазначити, що в Італії дуже суворе ставлення до правильного приготування національної страви. В країні існують неофіційні правила приготування макаронів і кожен, хто їх не дотримується, піддається серйозній критиці.

Раніше ми повідомляли, що кремль перейшов до прямого газового шантажу Європи. Прессекретар російського диктатора дмитро пєсков заявив, що "Північний потік" не функціонуватиме доти, поки ЄС не зніме санкції з рф.

Джерело: The Times

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин