Рецепт ситних картопляних книшів, які стануть вашою новою улюбленою випічкою
Ця традиційна українська страва обов'язково приємно здивує гостей

Рецепт ситних картопляних книшів, які стануть вашою новою улюбленою випічкою/Фото: Bigger Bolder Baking
Книш – чудова традиційна українська страва, яку, на жаль, не так часто зустрінеш на столах у наш час. Але вам захочеться змінити цю тенденцію з рецептом картопляних книшів, яким ми поділимося нижче.
Книш — це пікантна страва, яка складається з тонкого тіста, традиційно приготованого на смальці, обгорнутого навколо начинки. Класичні версії цієї страви використовують начинку з гречки чи картоплі.
Інгредієнти
Для тіста
- 355 грамів борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- 1 чайна ложка солі
- 120 мл теплої води
- 60 мл олії
- 1 велике яйце
- 1 чайна ложка оцту
- 60 грамів вершкового масла, розм’якшеного
Для начинки
- 550 грамів картоплі, нарізаної четвертинками
- 1 велика цибулина, нарізана кубиками
- 30 грамів вершкового масла
- 2 столові ложки оливкової олії
- 1 чайна ложка солі
- 2 чайні ложки свіжого листя чебрецю (за бажанням)
- ¼ чайної ложки свіжомеленого чорного перцю
- Збите яйце для змащування
Спосіб приготування
- У великій мисці змішайте борошно, розпушувач і сіль.
- У невеликій мисці збийте разом воду, олію, яйце та оцет, а потім вмішайте в борошняну суміш, поки не отримаєте грубе тісто.
- Вмішуйте розм’якшене вершкове масло приблизно 5 хвилин або поки тісто не стане гладким. Загорніть у харчову плівку та поставте в холодильник, поки готуєте начинку.
- Зваріть картоплю й відставте.
- Змішайте цибулю, олію, вершкове масло та сіль на сковороді та готуйте на повільному вогні, періодично помішуючи, поки цибуля не закарамелізується та не стане золотисто-коричневою. Вимкніть вогонь і додайте чебрець і перець.
- Додайте картоплю до цибулі в сковороду і розімніть її до утворення грудок. Спробуйте на смак і при необхідності додайте приправи.
- Розігрійте духовку до 190°C і застеліть деко пергаментним папером. Відкладіть.
- Працюючи з половиною тіста за раз, розкачайте на присипаній борошном поверхні прямокутник розміром 15x30 см.
- Розмістіть прямокутник так, щоб 30-сантиметровий край був ближче до вас. Змастіть довгі краї яєчним розчином.
- Помістіть половину начинки приблизно на 2,5 см від найближчого до вас довгого краю та розподіліть її так, щоб вона покривала всю довжину тіста та була приблизно 5 см завширшки.
- Починаючи з найближчого до вас краю, почніть загортати тісто навколо начинки, доки не вийде ковбаска довжиною 30 см. Начинка повинна доходити до обох країв ковбаски.
- За допомогою ножа розділіть ковбаску на 6 рівних частин довжиною 5 см.
- Кожен книш покладіть на пергамент однією зі зрізаних сторін вниз. З’єднайте верхню частину тіста, трохи притиснувши начинку, щоб вона трохи виступила, а потім скрутіть зібране тісто, щоб закріпити верх. Повторіть з рештою книші, а потім із тістом і начинкою, що залишилися.
- Змастіть книші збитим яйцем і випікайте 40-45 хвилин до золотистої скоринки. Подавайте теплими або кімнатної температури з гірчицею або сметаною.
Салат, що повертає у дитинство: бабусин рецепт з 5 інгредієнтів підкорює серця.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!