ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Рецепт ситних картопляних книшів, які стануть вашою новою улюбленою випічкою

Різне 18:59 - 14 травня 2025

Ця традиційна українська страва обов'язково приємно здивує гостей

Рецепт ситних картопляних книшів, які стануть вашою новою улюбленою випічкою

Рецепт ситних картопляних книшів, які стануть вашою новою улюбленою випічкою/Фото: Bigger Bolder Baking

Книш – чудова традиційна українська страва, яку, на жаль, не так часто зустрінеш на столах у наш час. Але вам захочеться змінити цю тенденцію з рецептом картопляних книшів, яким ми поділимося нижче.

Книш — це пікантна страва, яка складається з тонкого тіста, традиційно приготованого на смальці, обгорнутого навколо начинки. Класичні версії цієї страви використовують начинку з гречки чи картоплі.

Інгредієнти

Для тіста

  • 355 грамів борошна
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • 1 чайна ложка солі
  • 120 мл теплої води
  • 60 мл олії
  • 1 велике яйце
  • 1 чайна ложка оцту
  • 60 грамів вершкового масла, розм’якшеного

Для начинки

  • 550 грамів картоплі, нарізаної четвертинками
  • 1 велика цибулина, нарізана кубиками
  • 30 грамів вершкового масла
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 1 чайна ложка солі
  • 2 чайні ложки свіжого листя чебрецю (за бажанням)
  • ¼ чайної ложки свіжомеленого чорного перцю
  • Збите яйце для змащування

Спосіб приготування

  1. У великій мисці змішайте борошно, розпушувач і сіль.
  2. У невеликій мисці збийте разом воду, олію, яйце та оцет, а потім вмішайте в борошняну суміш, поки не отримаєте грубе тісто.
  3. Вмішуйте розм’якшене вершкове масло приблизно 5 хвилин або поки тісто не стане гладким. Загорніть у харчову плівку та поставте в холодильник, поки готуєте начинку.
  4. Зваріть картоплю й відставте.
  5. Змішайте цибулю, олію, вершкове масло та сіль на сковороді та готуйте на повільному вогні, періодично помішуючи, поки цибуля не закарамелізується та не стане золотисто-коричневою. Вимкніть вогонь і додайте чебрець і перець.
  6. Додайте картоплю до цибулі в сковороду і розімніть її до утворення грудок. Спробуйте на смак і при необхідності додайте приправи.
  7. Розігрійте духовку до 190°C і застеліть деко пергаментним папером. Відкладіть.
  8. Працюючи з половиною тіста за раз, розкачайте на присипаній борошном поверхні прямокутник розміром 15x30 см.
  9. Розмістіть прямокутник так, щоб 30-сантиметровий край був ближче до вас. Змастіть довгі краї яєчним розчином.
  10. Помістіть половину начинки приблизно на 2,5 см від найближчого до вас довгого краю та розподіліть її так, щоб вона покривала всю довжину тіста та була приблизно 5 см завширшки.
  11. Починаючи з найближчого до вас краю, почніть загортати тісто навколо начинки, доки не вийде ковбаска довжиною 30 см. Начинка повинна доходити до обох країв ковбаски.
  12. За допомогою ножа розділіть ковбаску на 6 рівних частин довжиною 5 см.
  13. Кожен книш покладіть на пергамент однією зі зрізаних сторін вниз. З’єднайте верхню частину тіста, трохи притиснувши начинку, щоб вона трохи виступила, а потім скрутіть зібране тісто, щоб закріпити верх. Повторіть з рештою книші, а потім із тістом і начинкою, що залишилися.
  14. Змастіть книші збитим яйцем і випікайте 40-45 хвилин до золотистої скоринки. Подавайте теплими або кімнатної температури з гірчицею або сметаною.

Салат, що повертає у дитинство: бабусин рецепт з 5 інгредієнтів підкорює серця.

Джерело: Biggerbolderbaking.com

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин