Монстр-фрикадельки в соусі маринара: ситна вечеря для всієї родини
Розкриваємо секрет ідеальних великих мітболів

Монстр-фрикадельки в соусі маринара / Фото: freepik
Якщо ви шукаєте ідеальне доповнення до будь-якого гарніру, фрикадельки – ідеальний варіант, а особливо якщо їх зробити гігантського розміру. Американці вже прозвали ці мітболи справжніми монстрами, тому настав час і вам спробувати цей рецепт.
Деталі
Для того, щоб приготувати ідеальні ніжні та не пересушені фрикадельки, важливо дотримуватись кількох простих правил: не перемішуйте м'ясо надто довго, використовуйте суміш свинячого та яловичого фаршу для соковитості, а також обов’язково додайте тертий пармезан і свіжу петрушку для глибшого смаку. Запікання у соусі маринара допоможе зберегти соковитість усередині, а ароматна заливка з томатів, часнику, базиліку й орегано зробить страву справді незабутньою.
Інгредієнти (на 8 порцій):
Для фрикадельок:
- 450 г яловичого фаршу
- 450 г свинячого фаршу
- 2 ч. л. солі (краще великої морської або кошерної)
- 1 ч. л. свіжозмеленого чорного перцю
- ½ головки жовтої цибулі, дрібно нарізаної
- 1 велике яйце
- 4 зубчики часнику, подрібнені
- 1 склянка тертого пармезану
- ½ склянки панірувальних сухарів
- ¼ склянки подрібненої свіжої петрушки
- Оливкова олія для змащування
Для соусу маринара:
- ¼ склянки оливкової олії
- 1 невелика жовта цибулина, дрібно нарізана
- 4 зубчики часнику, подрібнені
- 3 банки подрібнених томатів (по 400 г)
- 1 склянка води
- 1 склянка свіжого листя базиліка
- 2 ч. л. сушеного орегано
- Сіль, перець – до смаку
- Щіпка гострого червоного перцю (за бажанням)
Для подачі:
- Відварена паста (спагеті, букатіні тощо)
- Додатково тертий пармезан
Спосіб приготування:
Крок 1: Формуємо фрикадельки
- Розігрійте духовку до 220°C.
- У великій мисці змішайте яловичий і свинячий фарш, сіль, перець, цибулю, яйце, часник, пармезан, сухарі та петрушку.
- Обережно перемішайте руками або силіконовою лопаткою до однорідної маси. Не перемішуйте надто довго, щоб м’ясо залишилось м’яким.
- Розділіть суміш на 4 великі частини (приблизно по 330 г) і сформуйте кулі.
- Викладіть на деко, злегка змащене оливковою олією, та запікайте 15 хвилин — до легкого рум’янцю.
Крок 2: Готуємо соус
- У великій глибокій сковороді або жаростійкому сотейнику нагрійте олію на середньому вогні.
- Додайте цибулю й часник. Смажте до м’якості — приблизно 7 хвилин.
- Влийте подрібнені томати та воду. Додайте базилік, орегано, сіль, перець і червоний перець.
- Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і тушкуйте 10 хвилин, періодично помішуючи.
Крок 3: Збираємо все разом
- Зменшіть температуру духовки до 160°C.
- Перекладіть запечені фрикадельки в соус, полийте зверху соусом.
- Накрийте кришкою або фольгою й запікайте ще 30 хвилин, поки фрикадельки не стануть повністю готовими (внутрішня температура — 74°C).
Крок 4: Подача
Подавайте фрикадельки з улюбленою пастою, рясно поливши соусом і посипавши тертим пармезаном. Можна прикрасити свіжим базиліком.
Порада: фрикадельки можна сформувати заздалегідь і зберігати в холодильнику до доби або заморозити до 1 місяця.
Також ми розповідали, як приготувати ситне ковбасне рагу з пастою.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!