ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Вчені винайшли рис з м’ясом (ні, мова не про плов)

Наука 13:24 - 01 липня 2024

Дослідникам вдалося виростити рис з білками м'яса (рисинки з розширеною комплектацією, так би мовити)

Вчені винайшли рис з м’ясом (ні, мова не про плов)

Вчені змогли виростити м'ясо на рисових зернах/Фото: zirconicusso/Freepik

Вченим вдалось винайти рис з м'ясом, і якщо ви думаєте, що зробили це раніше, додавши сосиски до відвареного рису, то все не так просто. Дослідники з Пекіна стверджують, що вони розробили новий вид їжі: багатий поживними речовинами рис з м’ясом. По суті, вони розробили спосіб вирощування м’ясних клітин безпосередньо на рисових зернах.

Деталі

Регулярне виробництво м'яса є надзвичайно шкідливим для екології, і це якщо не згадувати про незавидну долю самих тварин. Тваринництво використовує багато землі, води та енергії та викидає парникові гази. Ця страва з рису, вирощеного в лабораторії, може бути більш стійким способом нагодувати світ.

Команда з Китайського дослідницького центру м’яса, дослідницької організації, пов’язаної з Пекінською академією харчових наук, очолила експеримент. За даними South China Morning Post (SCMP), ця розробка не була опублікована в рецензованому виданні, тому є вагомі причини для ставлення до винаходу зі скептицизмом. При цьому не варто вважати фантастикою таку ідею, адже раніше над схожою модифікацією рису працювали й у Південній Кореї.

Вчені попередньо обробляють рисові зерна, а потім використовують їх для вирощування тонких шарів курячих або свинячих клітин безпосередньо на поверхні зерен у лабораторних умовах. Вони вибрали рис, оскільки він багатий на клітковину та інші корисні поживні речовини. Крім того, клітини тварин були вирощені спеціально для цього в лабораторії.

Ван Шоувей, головний науковець дослідження, зазначив SCMP, що цей рис виглядає нормальним, але пахне як рисом, так і м’ясом під час приготування. Таким чином, рис забезпечує поживними речовинами, а клітини м’яса додають білок. Дослідники кажуть, що це створює збалансовану та поживну їжу.

Взимку з'явилася інформація про культивований яловичий рис від корейських вчених. Винахід полягав у вирощуванні м’язів тварин (яловичини) всередині рисових зерен. Дослідники Університету Йонсей досягли цього шляхом покриття рисових зерен риб’ячим желатином і ферментами, які дозволили м’язовим клітинам тварин рости на них. Після короткого інкубаційного періоду вони отримали яловичий рис, виготовлений з безпечних культивованих клітин і з низьким ризиком алергії.

Раніше ми повідомляли про нове дослідження вчених, яке показує, що створінню необов'язково мати центральну нервову систему, щоб вважатися розумним. Рослини раніше не вважалися розумними істотами, але це може бути пов'язано з нашими упередженнями щодо мозку.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин