Білл Ґейтс спробував створене у лабораторії масло "з повітря", і йому сподобалось
Мільярдер заявляє, що таке лабораторне масло ідентичне до справжнього на смак

Вчені змогли створити масло буквально з повітря/Фото: stockking/Freepik
Компанія Savor під егідою Orca Sciences, яка отримала інвестиції від мільярдера Білла Ґейтса, розробляє метод, який дозволить виготовляти масло з вуглекислого газу, отриманого з повітря, і водню з води. Поєднання різних біохімічних методів дозволяють виробляти жири без потреби у тваринах.
Деталі
Мета полягає в тому, щоб скоротити кількість викидів парникових газів, що виробляються сільським господарством, на яке припадає до 8,5 відсотка глобальних викидів. Ґейтс пояснив, що процес виробництва цього масла не виділяє жодних парникових газів, не використовує сільськогосподарських угідь і використовує менше ніж тисячну частину води, ніж у традиційному сільському господарстві.
Мільярдеру вдалось скуштувати масло, виготовлене "з повітря" і він був у захваті. Ґейтс зазначив:
Найважливіше те, що воно справді хороше на смак – як справжнє, хоча воно хімічне. Я не міг повірити, що я їм несправжнє масло.
Жири просто складаються з різних ланцюгів атомів вуглецю та водню. Ці хімічні будівельні блоки можна отримати з води та повітря, а потім за допомогою біохімічних процесів перетворити їх у жири, молекулярно ідентичні тим, що містяться у тварин і рослин.
Разом із розробкою таких жирів, як ті, що містяться в м’ясі, маслі та молоці, Savor також прагне вирішити проблему пальмової олії, найбільш споживаного рослинного жиру у світі, який має значний вплив на світ природи.
Спільно з вченими з Університету Каліфорнії в Ірвіні минулого року Orca Science опублікувала статтю в журналі Nature Sustainability, в якій пояснює своє бачення того, скільки дієтичних жирів можна синтезувати штучно.
Вони показали, що вирощені на фермі тваринні жири створюють приблизно від 1 до 3 грамів вуглекислого газу на тисячу калорій (тобто це викиди з менш ніж пачки масла), тоді як вони можуть виробляти таку ж кількість лабораторних жирів з менш ніж грамом еквівалентних викидів.
Вчені наголошують, що синтезована їжа є цілком реальною, і з її допомогою можна уникнути величезної кількості викидів, що викликають потепління клімату, а також захистити землі з біорізноманіттям, які в іншому випадку могли б бути очищені під ферми.
Одна з найбільших проблем полягає в тому, щоб зробити процес економічно ефективним, тим самим знизивши його потенційну ціну та зробивши його більш привабливим для споживачів. Проте дослідники кажуть, що теоретично розширення виробництва не повинно бути великою проблемою. Вчені вважають, що усі необхідні хімічні процеси можна відтворити у великих масштабах.
Раніше ми повідомляли, що інженери NASA нарешті почали з’ясовувати, наскільки швидше рухається час на природному супутнику нашої планети.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!