ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Скільки людей готові обмежити себе у вживанні м’яса, щоб запобігти змінам клімату

Наука 18:07 - 01 жовтня 2024

Не більшість, але все одно значна частина людей погодиться на додаткові податки чи обмеження у вживанні м'яса, щоб полегшити вплив глобального потепління

Скільки людей готові обмежити себе у вживанні м’яса, щоб запобігти змінам клімату

Третина людей готова на обмеження споживання м'яса заради довкілля/Фото: ASphotofamily/Freepik

Переважна кількість науковців погоджується, що зміна клімату є однією з найгостріших проблем, з якими зараз стикається людство, і щоб вирішити серйозні проблеми, іноді потрібно приймати непопулярні рішення. Команда вчених зі Швеції хотіла перевірити, наскільки люди готові до деяких екологічних ініціатив, які прямо стосуються їхнього щоденного комфорту, тож вони опитали майже 9000 людей із п’яти країн – і отримали для багатьох несподівані результати.

Деталі

У першому у своєму роді дослідженні взяли участь люди з Бразилії, Індії, Німеччини, Південної Африки та США. Дослідники поцікавилися у респондентів, яке їхнє ставлення до збільшення оподаткування палива та деяких продуктів харчування або, як альтернатива, обмеження споживання тих самих продуктів. Докторант Університету Уппсали Оскар Ліндгрен пояснив таку постановку проблеми тим, що обмеження можуть здаватися драматичним рішенням, але кліматичні зміни також драматичні.

У дослідженні були виділені продукти, які, як вважають, мають сильний вплив на клімат, особливо м’ясо. Зіткнувшись із гіпотетичним місячним обмеженням на купівлю м’яса, 33 відсотки учасників дослідження були готові до такого для запобігання погіршенню екологічної ситуації. Коли натомість запитали про підвищення податку на ці продукти, 44 відсотки підтримали б ідею.

Подібним чином 38 відсотків респондентів прийняли ідею нормування викопного палива, а 39 відсотків — оподаткування викопного палива. Співавтор дослідження Мікаель Карлссон зазначає:

Найдивовижніше те, що навряд чи існує будь-яка різниця в прийнятності між нормуванням і оподаткуванням викопного палива. Ми очікували, що нормування буде сприйняте більш негативно, оскільки воно безпосередньо обмежує споживання людей. Але в Німеччині частка людей, які рішуче виступають проти податків на викопне паливо, насправді вища, ніж частка тих, хто рішуче виступає проти нормування викопного палива.

На папері обмеження може здатися занадто великим нав’язуванням для широкої громадськості, але Ліндгрен зазначає, що воно не обов’язково сприймається таким чином, адже нормування може сприйматися як справедливе, якщо воно не залежить від доходу.

Однак рівень сприйняття між різними демографічними групами відрізнявся. Опозиція щодо нормування м’яса була найсильнішою в Німеччині та США – можливо, це не дивно, оскільки США та Західна Європа історично є одними з найбільших споживачів м'яса на душу населення у світі. З іншого боку, прийнятність нормування як їжі, так і палива була найвищою в Індії та Південній Африці.

Загалом, ті, хто вже висловлював занепокоєння щодо зміни клімату, а також молоді люди та люди з вищим рівнем освіти, швидше за все, були за обмеження.

Раніше ми повідомляли, що Наконечники стріл допомогли вченим розкрити загадку найдавнішого поля битви Європи.

Джерело: IFLScience

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин