ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Раптом ви незадоволені звичайним: вчені знайшли ідеальний спосіб зварити яйце

Наука 09:59 - 13 лютого 2025

Команда використала комп’ютерні моделі обчислювальної динаміки рідини, а потім випробувала складний, але, як повідомляється, найсмачніший рецепт

Раптом ви незадоволені звичайним: вчені знайшли ідеальний спосіб зварити яйце

Вчені знайшли найкращий спосіб зварити яйце/Фото: Sean Gallup/Getty Images

Здається, що може бути простішим й однозначнішим, ніж просто зварити яйце, звичайно, якщо ви не кухар, чи, несподівано, не вчений. Саме вчені підійшли до цього питання з притаманною їм прискіпливістю й визначили найкращий спосіб зварити яйце.

Деталі

Можливо ви знали або здогадувалися, що яєчний жовток і білок готуються при двох різних температурах. Якщо білок ідеально приготований, то жовток перетертий, крейдовий. Але якщо жовток зварений ідеально, то білок не твердне повністю. Вчені вирішили знайти спосіб, який дозволить отримати зварений білок з правильно приготованим жовтком.

Найкращий рецепт однозначно не найпростіший. Для ідеального способу варіння яєць знадобиться каструля з киплячою водою, каструля з водою температурою 30 градусів та спеціальна корзинка для каструлі, щоб готувати на пару (пароварка). А ще щонайменше 32 хвилини вільного часу.

Дослідники зазначають, що пароварка з яйцями має бути занурена в киплячу воду на дві хвилини, а потім у воду 30 градусів на дві хвилини. Цей перехід потрібно повторити вісім разів, перш ніж ви зможете засунути яйця в холодну воду та почистити їх.

How to cook the perfect boiled egg, according to science. pic.twitter.com/rLMOqx7Lag

— The Associated Press (@AP) February 6, 2025

Вчені кажуть, що такий підхід ідеально готує як білок, так і жовток. Це тому, що середня температура двох посудин з водою у приблизно 65 градусів ідеально підходить для жовтка, тоді як білок вариться в киплячій воді. Дослідники назвали цей повільніший процес періодичним варінням і визначили його, використовуючи напрочуд математичний підхід. Інженер-хімік з Неаполітанського університету Федеріко II, провідний автор дослідження Емілія Ді Лоренцо зазначає:

Ми написали правильну математичну модель. І тоді ми взяли рівняння, яке написали, і розробили програму обчислювальної динаміки рідин. А що, якщо ми приготуємо їх при 100 градусах за Цельсієм? Що відбувається? І так далі.

Простіше кажучи, вони симулювали різні сценарії за допомогою комп’ютерних моделей, а потім вирушили на кухню, і їхній метод спрацював. Білок повністю зварився, а жовток мав кремову структуру.

На додаток до смаку, дослідники підкріпили свою заяву про ідеальний рецепт, представивши свої яйця восьми експертам, а також проаналізувавши їх текстуру, колір, консистенцію, хімічні та поживні властивості.

Зрештою команда дійшла висновку, що вони не тільки знайшли метод приготування, який найкраще задовольняє температурний контраст між білком і жовтком, але також спосіб, який підтримує поживний вміст яйця краще, ніж традиційні методи приготування. Порівняно з яйцями, приготованими іншими способами, у них була більша концентрація поліфенолів, які є сполуками, які можуть діяти як антиоксиданти та боротися із запаленням.

Раніше нове дослідження показало, що через повномасштабне вторгнення росії в Україну, закриття повітряного простору над нашою державою призвело до того, що польоти стали значно шкідливішими для довкілля.

Джерело: Smithsonian magazine

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин