Вчені знизили точку замерзання води: як їм це вдалося
Раніше було відомо, що будь-яка крапля води замерзає при температурі від 0 до -38 °C.

Вчені знизили точку замерзання води/Фото: Getty Images
Вчені з університету Х'юстона в ході нового дослідження знизили точку замерзання води. Їм вдалося досягти межі в -44 градуси Цельсія.
Раніше було відомо, що кожна крапля води замерзає при температурі від 0 °C до -38 °C. Тепер дослідники встановили новий рекорд замерзання води, який становив -44 градуси Цельсія.
Вчені використали краплі діаметром всього близько двох нанометрів, щоб досягти такого результату. Дослідники зазначили, що перетворення води на лід – одна з найбільших загадок науки.
Вчені заявили, що рідка вода розширюється, коли починає досягати точки замерзання, тому озера замерзають зверху, а не знизу. Найменша нанокапля води, в якій може утворитися крига, має розмір лише 90 молекул води.
Вчені помістили краплі розміром всього два нанометри на м'які поверхні, такі як гелі та ліпіди. Незабаром виявилося, що можна зберігати крихітні краплі води в рідкому стані до температури -44 градуси за Цельсієм. Хаді Гасемі з університету Х'юстона сказав:
Ми виявили, що якщо крапля води контактує з м'якою поверхнею, температура замерзання може бути значно нижчою, ніж на твердих поверхнях
Це дослідження може допомогти у прогнозуванні клімату, а також у покращенні кріоконсервації органів. Крім цього, нові знання допоможуть у розробці матеріалів, які захищають від зледеніння.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!