ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Через зменшення кількості бджіл у світі можуть вмирати понад 400 тисяч людей щороку

Наука 08:37 - 23 грудня 2022

Нове дослідження вчених показує зв’язок між здоров’ям людей та втратою врожаю через дефіцит запилення в усьому світі

Бджола на квітці

Через нестачу запилювачів у світі щороку можуть помирати понад 400 тисяч людей/Фото: Gaurav Kumar/Unsplash

Такі запилювачі, як бджоли, метелики, кажани та міль, допомагають фермерам вирощувати їжу. Вони підтримують виробництво овочів, фруктів, горіхів і бобових, але зараз, коли навколо менше запилювачів, які допомагають рослинам розмножуватися, врожайність знижується. Через це, за підрахунками вчених, кожного року у світі можуть помирати близько 427 тисяч людей.

Деталі

Нове дослідження показує, що світ втрачає від 3 до 5% виробництва фруктів, овочів і горіхів через скорочення популяції запилювачів і зменшення різноманітності запилювачів. Ці втрати, своєю чергою, означають, що люди споживають менше здорової їжі та страждають від пов’язаних із цим захворювань, таких як діабет і хвороби серця.

На основі моделювання вчених, ці наслідки для здоров’я призводять до 427 000 додаткових смертей на рік — на тому ж рівні, що й рак передміхурової залози, міжособистісне насильство та розлади вживання психоактивних речовин.

Вчені знають, що запилювачі страждають через діяльність людини, зокрема використання шкідливих пестицидів, зміну клімату, забруднення повітря, методи ведення сільського господарства та зміни у землекористуванні. Вони також знають, що 80% усіх квіткових рослин, включно з продовольчими культурами, розмножуються за допомогою запилювачів. Але донедавна ніхто не розумів, як втрата запилювачів вплинула на добробут людей. Старший автор дослідження Семюель Майерс із Гарвардського університету зазначає:

Критично відсутньою ланкою в обговоренні біорізноманіття є відсутність прямих зв’язків зі здоров’ям людини.

Використовуючи дані з сотень експериментальних ферм в Африці, Азії, Європі та Латинській Америці, дослідники намагалися кількісно визначити цей "розрив урожайності запилювачів". Вони оцінили харчові фактори ризику, смертність та економічні втрати на основі даних про цю культуру та запилювачів, а також інформації про дієту, хронічні захворювання та міжнародну торгівлю.

Фото: Jenna Lee/Unsplash

Дослідники виявили, що недостатня популяція запилювачів відповідальна за великий сучасний тягар хвороб через втрату споживання здорової їжі.

Вплив на здоров’я супроводжується економічними втратами й ці подвійні наслідки по-різному впливають на різні частини світу. Країни з низьким рівнем доходу несуть основний тягар втрати виробництва здорових харчів і, як наслідок, втрачають дохід, тоді як країни із середнім і високим рівнем доходу страждають від наслідків для здоров’я більше.

У трьох країнах — Гондурасі, Непалі та Нігерії — вчені підрахували, що дефіцит запилення спричинив зниження врожайності на 3-19%, що означає економічні втрати від 12 до 31%.

Дослідники зазначають, що їхні висновки, ймовірно, консервативні, оскільки вони вивчали лише випадки смерті від хвороб, пов’язаних з харчуванням. Однак зменшення кількості запилювачів, ймовірно, шкодить здоров’ю людини й іншими способами, наприклад, через обмежений доступ до запилених лікарських рослин і продуктів бджільництва або дефіцит мікроелементів, таких як вітамін А та фолієва кислота. А через втрату виробництва сільськогосподарських культур і доходів фермери в країнах з низьким рівнем доходу не мають стільки грошей, щоб витрачати їх на власне здоров’я.

Популяції запилювачів можуть зменшитися ще більше, якщо люди не обмежать використання пестицидів, підтримають існуючі природні середовища проживання та відновлять інші, а також висадять більше квітів і різноманітних рослин. Якщо ми не вживемо заходів, щоб зробити світ кращим для запилювачів, це дослідження показує, що ми постраждаємо від наслідків для здоров’я. Співавтор дослідження Метью Сміт зазначає:

Загальновизнаним є те, що запилювачі є важливою частиною дорогоцінного біорізноманіття Землі, і більшість людей дійсно взяли близько до серця, що вони відіграють ключову роль у підтримці продовольчих запасів і дієти. Додавання додаткового виміру здоров’я людини ставить перед політиками ще більш нагальний імператив: захист і вирощування міцної популяції запилювачів не тільки допомагає захистити основні харчові продукти, але й підтримує громадське здоров’я.

Раніше вчені з'ясували, що дельфіни страждають на хворобу Альцгеймера. Дослідники провели посмертні тести двом десяткам зубастих китів і виявили у них три ключові зміни в мозку, пов'язані з хворобою Альцгеймера.

Джерело: Smithsonian Magazine

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин