Вирощування цього простого продукту нагодує мільйони й допоможе боротися з глобальним потеплінням
Вчені запропонували вирішення проблеми продовольчої кризи без шкоди для довкілля

Вчені назвали продукт, який нагодує мільйони й боротиметься з глобальним потеплінням/Фото: Steven Kamenar/Unsplash
Попри технологічний прогрес, проблема продовольства у сучасному світі є однією з найважчих. Люди потребують розширення сільськогосподарських угідь для задоволення харчових потреб, але роблять це позбуваючись лісів та дикої природи, що погіршує проблему глобального потепління, яка також негативно позначається на проблемі продовольства. Тепер вчені пропонують рішення, яке може стати виходом із цього замкненого кола: вирощування грибів у лісах може нагодувати мільйони та сповільнити кліматичні зміни.
- Всередину може потрапити лише жменька людей: сховище насіння "судного дня" випустило віртуальний тур
Деталі
Нове дослідження показує, що їстівні гриби можуть представляти чудову можливість виробляти продукти, багаті білком, блокувати зайвий вуглець у ґрунті й все це при розширенні плантацій дерев. Еколог рослин з Університету Стерлінга у Великій Британії Аластер Джамп, який є співавтором нового дослідження разом з експертом із грибів Полом Томасом, зазначає:
У нас є дуже амбітні цілі щодо висаджування дерев у Шотландії та у Великій Британії загалом. Ці дерева мають кудись подіти і це може бути коштом сільськогосподарських угідь. Цей підхід дає нам шлях до розміщення дерев і їстівних культур в одному просторі.
Хоча дієта лише з грибів не є стійкою чи апетитною, їстівні гриби містять багато клітковини, незамінні жирні кислоти та можуть замінити інші джерела білка у раціоні людей, такі як яловичина, свинина та птиця.
У глобальному масштабі та на основі зусиль із висаджування дерев за останнє десятиліття дослідники підрахували, що вирощування їстівних грибів на існуючих лісових землях може збільшити виробництво харчів без вирубки лісів, водночас годуючи мільйони людей щорічно. Це, звичайно, якщо нові методи спільного культивування грибів і розсади можна розширити.
Велика ідея Джампа та Томаса полягає в тому, що їстівні гриби, такі як легко впізнаваний Lactarius indigo, можна культивувати серед дерев, які або висаджують у фруктовому саду, або для відновлення лісів відповідно до цілей збереження.

Плодові тіла грибів, таких як L. indigo, можна було б зібрати та виростити в лабораторії, а спори потім використовувати для щеплення молодих саджанців дерев перед їх посадкою.
Гриби природно встановлюють тісні стосунки з деревами, обплітаючись навколо тонкого коріння рослин, де вони обмінюються мінералами та поживними речовинами в обмін на вуглець. У міру розвитку дерев підземна мережа грибів також росте.
Якщо вирощувати в досить великих масштабах, це може "призвести до збільшення виробництва їжі з усіма перевагами, які приносять ліси і без екологічного тягаря інтенсивного сільського господарства, такого як добрива, використання води або вирощування додаткових кормів".
Сільське господарство є одним і найвпливовіших на глобальне потепління аспектів людської діяльності. Тут усе викидає в атмосферу парникові гази: від орання та виробництва добрив й до утримання худоби. Корови і їх виділення, наприклад, шкодять довкіллю більше, ніж автомобілі з ДВЗ.
До того ж ми знаємо, що рослини вловлюють вуглекислий газ й переміщають його під ґрунт, але сільське господарство просто повертає цей вуглець в атмосферу при кожному оранні землі. З іншого боку, мікоризні гриби можуть зберігати вуглець у ґрунті протягом тривалого періоду часу у великій мережі ниток, які називаються гіфами, доки ці ґрунти не перевертаються.
Верхні оцінки аналізу, який об’єднує дані, зібрані з лісових ділянок разом із даними дистанційного зондування про площу лісу, припускають, що додавання грибів до бореальних лісів у північних середовищах є можливістю, яка представляє 12,8 метричних тонн накопиченого вуглецю щороку. Лише вдвічі менше вуглецю можна потенційно поглинати, якщо цей підхід буде прийнято в лісах помірного клімату.
Раніше ми ділилися, що доведеться їсти людям після ядерної війни, падіння метеорита чи виверження супервулкана. Різноманітність раціону значно скоротиться й не всім така їжа прийдеться до смаку, але деяким гурманам навіть може сподобатися.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!