Генетики знайшли спосіб назавжди покінчити з алергією на яйця
Яйця містяться у безлічі продуктів й навіть у вакцинах, тому люди з алергією на них відчувають неабиякі складнощі

Вчені пропонують покінчити з алергією на яйця за допомогою генетики/Фото: Tengyart/Unsplash
Алергія на яйця є однією з найпоширеніших алергій у дітей, яку можуть спровокувати різні харчові продукти. Але тепер генетики використали технології редагування геному й створили куряче яйце, яке безпечне для алергіків.
Деталі
Причиною алергії є надмірна реакція імунної системи на білок, що міститься в яйцях. У людини може бути алергія на білок або жовток, але частіше вона проявляється на яєчний білок. Зазвичай, але не завжди, діти переростають алергію на яйця до підліткового віку.
Симптоми алергії на яйця відрізняються залежно від людини, але зазвичай включають запалення шкіри або кропив’янку, закладеність носа, нежить і чхання, спазми в шлунку, нудоту і блювоту, а також утруднене дихання. Найгіршим сценарієм є анафілаксія – важка алергічна реакція, яка загрожує життю і потребує негайного лікування.
Дивовижна кількість харчових продуктів містить яйця, яєчний порошок або сушені яйця, включаючи паніровані страви та страви в клярі, заправку для салату «Цезар», млинці та вафлі, морозиво, цукерки, м’ясний рулет і фрикадельки, зефір і марципан. Крім того, більшість вакцин проти грипу виготовляють за технологією на основі яєць.
Тепер дослідники з Університету Хіросіми використали технологію редагування геному, TALENs, щоб розробити куряче яйце, яке не містить проблемного білка овомукоїду (OVM), на частку якого припадає близько 11% усіх білків, які містяться в яєчному білку.

Ефекторні нуклеази, подібні до активаторів транскрипції (TALEN), — це штучні ферменти, створені для розрізання ДНК у певній послідовності, розриваючи її подвійні ланцюги. Як тільки нитки розриваються, клітина реагує, запускаючи свій механізм відновлення, щоб обидві сторони розриву знову з’єдналися.
Інші технології редагування генів, такі як CRISPR, можуть викликати "нецільові" ефекти, тобто процес редагування викликає нові мутації. У цьому випадку проблема з нецільовими ефектами полягає в потенціалі створення мутантних варіантів білка OVM, які можуть викликати алергічну реакцію.
Дослідники сконструювали TALEN, щоб вибити частину РНК курки під назвою екзон 1, яка кодує певні білки. Яйця з вибитим OVM, знесені курками, перевіряли на наявність білка OVM, мутантного білка OVM та будь-яких інших нецільових ефектів.
Було виявлено, що яйця не мають явних відхилень і не містять слідів OVM або мутантних варіантів білка. Хоча секвенування повного геному змінених яйцеклітин показало мутації, що свідчить про нецільові ефекти, вони не вплинули на ділянки, що кодують білок. Провідний автор дослідження Ріо Езакі зазначає, що результати його експерименту вирішують проблему алергії на їжу та вакцини завдяки яйцям, знесеним куркою з вилученим білком OVM
Знаючи, що навіть найменша кількість OVM може спровокувати алергічну реакцію у деяких людей, дослідники зазначають, що модифіковані яйця менш алергенні від звичайних, доки не буде проведено подальших досліджень й доведено, що яйця повністю безпечні для алергіків.
Раніше геологи виявили, що Нью-Йорк тоне під вагою своїх хмарочосів. Осідання ґрунтів може бути недооціненою проблемою, адже у деяких містах земля просідає швидше, ніж піднімається рівень моря.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!