RU UA
1

Оксфордські вчені заявили, що проста дієта може допомогти зберегти планету

Наука 14:53 - 24 липня 2023

Боротися зі зміною клімату можна не лише за допомогою екологічного транспорту чи зменшення споживання енергії

Дорожній знак з коровою

Проста зміна раціону може допомогти врятувати планету/Фото: Milan De Clercq/Unsplash

Докторант Оксфордського університету Майкл Кларк і Керен Пап’єр, старша епідеміологиня з питань харчування того ж навчального закладу, заявили, що люди можуть зробити величезний внесок у збереження планети, просто скоригувавши свій раціон. Суть в тому, що чим менше ви їсте м'яса, тим більше ви допомагаєте природі, тому вегани рятують не лише тварин, але й Землю загалом.

Деталі

Давно відомо, що м’ясо має значний вплив на планету, і що рослинні дієти є більш екологічно стійкими. Але Пап'єр та Кларк задались питанням, наскільки саме їжа, яку ми споживаємо, впливає на навколишнє середовище і яка різниця буде у веганської дієти порівняно зі споживанням дієти з високим або навіть низьким вмістом м’яса?

Дослідники вивчили дані про харчування 55 000 людей і пов’язали те, що вони їли або пили, з п’ятьма ключовими показниками: викиди парникових газів, використання землі, використання води, забруднення води та втрата біорізноманіття. 

Результати дослідження опубліковані у виданні Nature Food. Вони показують, що на веганів припадає лише 30% впливу на навколишнє середовище від рівня впливу на довкілля активних м'ясоїдів. Дієтичні дані були отримані з великого дослідження раку та харчування, яке відстежувало тих самих людей у Великій Британії протягом понад двох десятиліть.

Учасники дослідження повідомляли вченим, що вони їли та пили. Потім людей за раціоном класифікували на шість різних груп: вегани, вегетаріанці, рибоїди та м’ясоїди з низьким, середнім і високим вмістом м’яса у раціоні.

Потім вчені пов’язали їхні звіти про дієту з набором даних, що містить інформацію про вплив на навколишнє середовище 57 000 продуктів. Важливо те, що набір даних враховує, як і де виробляється їжа – морква, вирощена в теплиці в Іспанії, матиме інший вплив на довкілля, ніж морква, вирощена на полі у Великобританії, наприклад.

Дослідники заявляють, що навіть найменш стійка веганська дієта все одно є більш екологічною, ніж дієта найбільш стійкого м’ясоїда.

Фото: Robert Bye/Unsplash

Не дивно, що дієти, які містять більше продуктів тваринного походження, мали більший вплив на навколишнє середовище. На одиницю спожитої їжі м’ясо та молочні продукти мають від трьох до у 100 разів більший вплив на довкілля, ніж продукти рослинного походження.

Це може означати величезну різницю між двома крайнощами, веганами та м’ясоїдами. Наприклад, якщо вимірювати у викидах парникових газів, то вегани забруднювали атмосферу своїм раціоном лише на четвертину від того, як впливали м'ясоїди.

Це тому, що виготовлення м'яса потребує більше землі, що означає більше вирубування лісів і менше накопичення вуглецю в деревах. М'ясо використовує багато добрив (зазвичай вироблених з викопного палива) для вирощування рослин, які годують тварин. При цьому корови та інші свійські тварини безпосередньо самі виділяють парникові гази.

Але позитивний вплив мінімізування м'яса у раціоні пов'язаний не лише з парниковими газами. Вегани також мали лише 25% впливу на землекористування, 46% на використання води, 27% на забруднення води та 34% на біорізноманіття від того рівня впливу, який йде від активних м'ясоїдів.

Навіть дієти з низьким вмістом м’яса мали лише близько 70% впливу на більшість екологічних показників. Це важливо: вам не обов’язково ставати повним веганом або навіть вегетаріанцем, щоб мати суттєві зміни.

Ці висновки мають вирішальне значення, оскільки, за оцінками, продовольча система відповідає за близько 30% глобальних викидів парникових газів, 70% використання прісної води у світі та 78% забруднення прісної води.

Оксфордські дослідники наголошують, що приблизно три чверті вільних від льоду земель у світі постраждали від використання людиною, головним чином для сільського господарства та змін землекористування, таких як вирубка лісів, що є основним джерелом втрати біорізноманіття.

Раніше в ООН попередили, що зміна клімату може призвести до голоду 80 мільйонів людей. Спричинені глобальним потеплінням стихійні лиха призводять до знищення екологічної системи, полів, худоби, що залишає безліч людей у безвихідному становищі.

Джерело: The Conversation

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин