Оксфордські вчені заявили, що проста дієта може допомогти зберегти планету
Боротися зі зміною клімату можна не лише за допомогою екологічного транспорту чи зменшення споживання енергії

Проста зміна раціону може допомогти врятувати планету/Фото: Milan De Clercq/Unsplash
Докторант Оксфордського університету Майкл Кларк і Керен Пап’єр, старша епідеміологиня з питань харчування того ж навчального закладу, заявили, що люди можуть зробити величезний внесок у збереження планети, просто скоригувавши свій раціон. Суть в тому, що чим менше ви їсте м'яса, тим більше ви допомагаєте природі, тому вегани рятують не лише тварин, але й Землю загалом.
Деталі
Давно відомо, що м’ясо має значний вплив на планету, і що рослинні дієти є більш екологічно стійкими. Але Пап'єр та Кларк задались питанням, наскільки саме їжа, яку ми споживаємо, впливає на навколишнє середовище і яка різниця буде у веганської дієти порівняно зі споживанням дієти з високим або навіть низьким вмістом м’яса?
Дослідники вивчили дані про харчування 55 000 людей і пов’язали те, що вони їли або пили, з п’ятьма ключовими показниками: викиди парникових газів, використання землі, використання води, забруднення води та втрата біорізноманіття.
Результати дослідження опубліковані у виданні Nature Food. Вони показують, що на веганів припадає лише 30% впливу на навколишнє середовище від рівня впливу на довкілля активних м'ясоїдів. Дієтичні дані були отримані з великого дослідження раку та харчування, яке відстежувало тих самих людей у Великій Британії протягом понад двох десятиліть.
Учасники дослідження повідомляли вченим, що вони їли та пили. Потім людей за раціоном класифікували на шість різних груп: вегани, вегетаріанці, рибоїди та м’ясоїди з низьким, середнім і високим вмістом м’яса у раціоні.
Потім вчені пов’язали їхні звіти про дієту з набором даних, що містить інформацію про вплив на навколишнє середовище 57 000 продуктів. Важливо те, що набір даних враховує, як і де виробляється їжа – морква, вирощена в теплиці в Іспанії, матиме інший вплив на довкілля, ніж морква, вирощена на полі у Великобританії, наприклад.
Дослідники заявляють, що навіть найменш стійка веганська дієта все одно є більш екологічною, ніж дієта найбільш стійкого м’ясоїда.

Не дивно, що дієти, які містять більше продуктів тваринного походження, мали більший вплив на навколишнє середовище. На одиницю спожитої їжі м’ясо та молочні продукти мають від трьох до у 100 разів більший вплив на довкілля, ніж продукти рослинного походження.
Це може означати величезну різницю між двома крайнощами, веганами та м’ясоїдами. Наприклад, якщо вимірювати у викидах парникових газів, то вегани забруднювали атмосферу своїм раціоном лише на четвертину від того, як впливали м'ясоїди.
Це тому, що виготовлення м'яса потребує більше землі, що означає більше вирубування лісів і менше накопичення вуглецю в деревах. М'ясо використовує багато добрив (зазвичай вироблених з викопного палива) для вирощування рослин, які годують тварин. При цьому корови та інші свійські тварини безпосередньо самі виділяють парникові гази.
Але позитивний вплив мінімізування м'яса у раціоні пов'язаний не лише з парниковими газами. Вегани також мали лише 25% впливу на землекористування, 46% на використання води, 27% на забруднення води та 34% на біорізноманіття від того рівня впливу, який йде від активних м'ясоїдів.
Навіть дієти з низьким вмістом м’яса мали лише близько 70% впливу на більшість екологічних показників. Це важливо: вам не обов’язково ставати повним веганом або навіть вегетаріанцем, щоб мати суттєві зміни.
Ці висновки мають вирішальне значення, оскільки, за оцінками, продовольча система відповідає за близько 30% глобальних викидів парникових газів, 70% використання прісної води у світі та 78% забруднення прісної води.
Оксфордські дослідники наголошують, що приблизно три чверті вільних від льоду земель у світі постраждали від використання людиною, головним чином для сільського господарства та змін землекористування, таких як вирубка лісів, що є основним джерелом втрати біорізноманіття.
Раніше в ООН попередили, що зміна клімату може призвести до голоду 80 мільйонів людей. Спричинені глобальним потеплінням стихійні лиха призводять до знищення екологічної системи, полів, худоби, що залишає безліч людей у безвихідному становищі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!