ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Люди швидше оберуть веганську страву, якщо вона не буде позначена як веганська

Наука 12:54 - 24 серпня 2023

Як би це не було дивно, але нове дослідження показує, що маркування страв як веганських зменшує їх популярність серед м'ясоїдів

Відвідувач у ресторані

М'ясоїди рідше обирають веганські страви, якщо вони мають відповідне маркування/Фото: Alex Suprun/Unsplash

Харчові вподобання доволі суперечлива тема, але коли питання стосується кліматичних змін ми можемо однозначно сказати, що веганська дієта (або принаймні зменшення споживання м'яса) може допомогти врятувати Землю. Наукові дослідження неодноразово показували, що при переході на веганську дієту пов'язані з їжею викиди можна скоротити на 50-70%.

Деталі

Переконати людей повністю змінити раціон важко, але є ті, хто час від часу вивчає, як спонукати м’ясоїдів обирати вегетаріанські та веганські страви. Нещодавнє дослідження розглядало один із варіантів, який збільшив кількість людей, що обирають веганську їжу замість вегетаріанської або м’ясної альтернативи.

Команда дослідників висунула гіпотезу про те, що позначення їжі як веганської чи вегетаріанської, хоч і корисне для людей, які уникають вживання м’яса та молочних продуктів, але негативно впливає на тих, хто все-таки не готовий відмовитися від таких продуктів.

Експеримент проводився на людях, які відвідували заходи MIT Media Lab, для яких їх попросили зробити вибір їжі. Гостей, які не знали, що вони беруть участь у дослідженні, попросили вибрати між двома варіантами їжі, усі з яких були комбінаціями веганського, вегетаріанського та м’ясного стилю харчування. Учасники дослідження заповнювали Google-форму, де їм показували список інгредієнтів кожної страви, але у деяких випадках до них додавали позначку "веганський" або "вегетаріанський", а у деяких не додавали, хоча страви й належать до такого раціону.

Фото: Alex Burke/Kent Larson

Як дослідники й підозрювали, люди, схоже, негативно ставляться до самих веганських маркувань. Автори дослідження зазначають:

Загалом наші результати показали, що вегетаріанські та веганські маркування негативно впливають на ймовірність споживачів вибирати марковані варіанти. У кожному польовому дослідженні учасники віддавали перевагу (веганському) варіанту 1, якщо він не був позначений. Однак, коли він був позначений, натомість віддавали перевагу іншому варіанту 2. Було показано, що негативний вплив міток є статистично значущим у кожному з польових досліджень.

Автори відзначили, що вегетаріанці та вегани не частіше їдять м’ясо, якщо маркування відсутні. Тобто, якщо відсутність позначок про належність страви до веганського раціону збільшує шанс, що її оберуть м'ясоїди, то вона не збільшує шанс того, що вегани виберуть м'ясну страву. Команда вчених підсумовує:

Ці дослідження демонструють, як проста і недорога зміна типового меню може допомогти спонукати споживачів зменшити споживання м’яса до більшої кількості рослинних альтернатив, не зменшуючи їхньої свободи вибору. Зокрема, результати нашого дослідження свідчать про те, що вегетаріанські та веганські етикетки слід видалити з меню, щоб допомогти споживачам у США перейти до більш стійкого харчування.

Раніше експер розповів, що перевірка продуктів на запах може не врятувати нас від отруєння. Усі ми користуємося своїм носом, щоб зрозуміти, чи можна вживати певні продукти, але як би ви не довіряли своєму нюху, відчути небезпеку інколи просто неможливо.

Джерело: IFLScience

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин