Вчені пропонують додавати залишки кавової гущі у бетон
Це допоможе одразу скоротити харчові відходи й забруднення атмосфери від виробництва бетону, а також зміцнити сам матеріал

Використана кавова гуща може зміцнити бетон/Фото: Nathan Dumlao/Unsplash
Австралійські вчені запропонували додавати використану кавову гущу в бетон. Вони помітили, що це не лише дозволить зменшити забруднення довкілля, але й зробить бетон на 30 відсотків міцнішим.
Деталі
Спробуйте вгадати, скільки кавових відходів утворюється у світі кожного року. Мало хто був би близьким до цифри у 10 мільярдів тонн, але це правильна відповідь. Й більшість цих відходів йдуть у смітник. Інженер Університету RMIT Раджив Ройчанд зазначає:
Утилізація органічних відходів створює екологічну проблему, оскільки виділяє велику кількість парникових газів, включаючи метан і вуглекислий газ, які сприяють зміні клімату.
Бетон є одним з матеріальних стовпів сучасної цивілізації, а на його виробництво припадає значна частка викидів парникових газів та інша шкода довкіллю. Інженер RMIT Цзе Лі заявив:
Триваючий видобуток природного піску в усьому світі, який зазвичай береться з русел і берегів річок, для задоволення швидко зростаючих потреб будівельної галузі має великий вплив на навколишнє середовище. Існують критичні та довготривалі проблеми з підтримкою сталого постачання піску через обмеженість ресурсів і вплив видобутку піску на навколишнє середовище. Завдяки підходу замкнутої економіки ми могли б утримувати органічні відходи від звалищ, а також краще зберігати наші природні ресурси, як пісок.
Кавову гущу, як і більшість органічних відходів, не можна додавати безпосередньо в бетон, оскільки вони виділяють хімікати, які роблять матеріал менш міцним. Але команда австралійських вчених вирішила, використовуючи низькі рівні енергії, нагріти відходи кави до понад 350°C, позбавляючи їх кисню.
Цей процес називається піролізом. Він розщеплює органічні молекули, в результаті чого утворюється пористе, багате вуглецем деревне вугілля, яке називається біовугіллям й може утворювати зв’язки з цементною матрицею та таким чином вбудовуватися в неї. Ройчанд і його колеги також спробували піролізувати кавову гущу при 500°C, але отримані частинки біовугілля були не такими міцними.
Дослідники попереджають, що їм все ще потрібно оцінити довгострокову міцність їхньої цементної продукції. Зараз вони працюють над тестуванням того, як гібрид кава-цемент працює під час циклів заморожування/відтавання, водопоглинання, стирання та багатьох інших факторів стресу. Команда також працює над створенням біовугілля з інших джерел органічних відходів, включаючи деревину, харчові та сільськогосподарські відходи.
Метою дослідження Ройчанда і його колег є мінімізація впливу на навколишнє середовище шляхом повторного використання органічних відходів, а не викидання їх на сміттєзвалище.
Раніше ми писали, що через глобальне потепління фермери по всьому світу розводять стійких до спеки корів. Мутація корів, яка називається "slick gene", пов’язана з коротшою шерстю та більшою активністю потових залоз.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!