12 пісних страв на Святвечір 2024: список і що вони символізують
Які традиційні страви зазвичай готують на Святвечір в Україні

Страви на Різдво 2024 / Фото: Getty Images
Різдво - чарівний час зі святковим столом, обміном подарунків і привітаннями. Вечір перед Різдвом називається Святвечір або Святий вечір.
Це останній день різдвяного посту, тому господині готують 12 традиційних пісних страв, що символізують 12 апостолів і кількість місяців у році. Цього дня не дозволяється їсти м'ясні, молочні продукти та яйця, натомість дозволена риба. Які смачні та різноманітні варіанти частувань можна приготувати на Святвечір, читайте далі.
1. Різдвяна кутя

Це найголовніша традиційна страва, яку готують із пшениці, вівса або ячменю. З куті зазвичай починали трапезу на Святвечір.
Попередньо злаки потрібно замочити у воді, а потім зварити, додаючи мед. У кашу можна додати мак, горіхи, шматочок сухофруктів. Зерно в куті символізує достаток і вічне життя, воскресле життя, а мед - символ чистоти і слова Божого. Мак є символом мучеництва, невинно пролитої крові.
Після вечері кутю залишають на всю ніч на столі для душ померлих, бо вона символізує єднання з Богом і світом померлих.
2. Узвар

Цей компот із сухофруктів символізує народження, нове життя, а саме народження Ісуса Христа, а вода є символом очищення душі й тіла. З давніх-давен узвар символізував гарне життя, адже сухі та свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед - солодке життя.
Напій чудово втамовує спрагу і наповнює організм вітамінами та мікроелементами.
3. Риба

Риба - це символ християн. Три риби з однією головою, або переплетені, символізують Святу Трійцю. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Крім того, першими учнями Господа були рибалки. Усі віряни, учні і сам Ісус уподібнювалися рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у "воді вчення".
У Святвечір традиційно подають смажених карасів, а також маринований оселедець (скумбрію) або заливну щуку, сьомгу, лосося, судака.
4. Вареники

Вареники - це обов'язкова різдвяна страва. Вони символізують достаток і ситість. Господь призначав місце людини в Царстві Божому, де вона житиме добре, як вареник у маслі.
У Святвечір вареники готують без шкварок і з пісними начинками. Зазвичай це капуста, картопля, гриби, мак, сухофрукти, заморожені ягоди.
5. Голубці

Назва "голубці" вказує на символ голуба, який несе любов Божу, символізує Святого Духа, красу і силу, отриману від Бога Творця. А головне - символізують мир.
6. Страви з капусти

Тушкована, квашена, у складі пирогів і вареників. Без капусти різдвяний стіл не буде таким щедрим і повним. Вона є символом міцності та простоти водночас, єдності навколо однієї основи - Христа Бога.
7. Борщ

На Святвечір готується пісним борщ з овочів, який попередньо потрібно заквасити заздалегідь приготованим квасом із буряка. Він має насичений темно-червоний колір і символізує кров дітей із Вифлеєму, яких Ірод наказав убити.
8. Горох і квасоля

Ці два продукти символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також вони символізують єдність роду, бо всі за різдвяним столом - як горошинки в одному стручку.
9. Часник
На Святвечір часник кладуть по кутах столу, а після чого їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров'я й очищення від гріхів.
10. Пироги, пиріжки та пампушки

Великі пироги та пиріжки з різними начинками мають обов'язково бути на святковому столі на Святвечір. Випічка символізує чоловічу сонячну енергію, тому її ставлять біля господаря будинку. Начинки для пиріжків роблять різні: зазвичай це капуста, картопля, гриби, горох, мак, повидло.
11. Гриби

Гриби символізують дві природи Христа - людську та божественну. Тому до різдвяних страв зазвичай додають гриби, а також подають їх у маринованому вигляді, як самостійний продукт.
12. Каша

Каша символізує продовження роду та єднання людей. Також вона є символом плодючості домашньої худоби, врожайності земель і працьовитості господарів.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!