ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

12 пісних страв на Святвечір 2024: список і що вони символізують

Суспільство 15:21 - 03 січня 2024

Які традиційні страви зазвичай готують на Святвечір в Україні

12 пісних страв на Святвечір 2024: список і що вони символізують

Страви на Різдво 2024 / Фото: Getty Images

Різдво - чарівний час зі святковим столом, обміном подарунків і привітаннями. Вечір перед Різдвом називається Святвечір або Святий вечір.

Це останній день різдвяного посту, тому господині готують 12 традиційних пісних страв, що символізують 12 апостолів і кількість місяців у році. Цього дня не дозволяється їсти м'ясні, молочні продукти та яйця, натомість дозволена риба. Які смачні та різноманітні варіанти частувань можна приготувати на Святвечір, читайте далі.

1. Різдвяна кутя

Різдвяна кутя / Фото: Pinterest

Це найголовніша традиційна страва, яку готують із пшениці, вівса або ячменю. З куті зазвичай починали трапезу на Святвечір.

Попередньо злаки потрібно замочити у воді, а потім зварити, додаючи мед. У кашу можна додати мак, горіхи, шматочок сухофруктів. Зерно в куті символізує достаток і вічне життя, воскресле життя, а мед - символ чистоти і слова Божого. Мак є символом мучеництва, невинно пролитої крові.

Після вечері кутю залишають на всю ніч на столі для душ померлих, бо вона символізує єднання з Богом і світом померлих.

2. Узвар

Узвар / Фото: Pinterest

Цей компот із сухофруктів символізує народження, нове життя, а саме народження Ісуса Христа, а вода є символом очищення душі й тіла. З давніх-давен узвар символізував гарне життя, адже сухі та свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед - солодке життя.

Напій чудово втамовує спрагу і наповнює організм вітамінами та мікроелементами.

3. Риба

Риба на різдвяному столі / Фото: Pinterest

Риба - це символ християн. Три риби з однією головою, або переплетені, символізують Святу Трійцю. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Крім того, першими учнями Господа були рибалки. Усі віряни, учні і сам Ісус уподібнювалися рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у "воді вчення".

У Святвечір традиційно подають смажених карасів, а також маринований оселедець (скумбрію) або заливну щуку, сьомгу, лосося, судака.

4. Вареники

Вареники на різдвяному столі / Фото: Pinterest

Вареники - це обов'язкова різдвяна страва. Вони символізують достаток і ситість. Господь призначав місце людини в Царстві Божому, де вона житиме добре, як вареник у маслі.

У Святвечір вареники готують без шкварок і з пісними начинками. Зазвичай це капуста, картопля, гриби, мак, сухофрукти, заморожені ягоди.

5. Голубці

Голубці на різдвяному столі / Фото: Pinterest

Назва "голубці" вказує на символ голуба, який несе любов Божу, символізує Святого Духа, красу і силу, отриману від Бога Творця. А головне - символізують мир.

6. Страви з капусти

Страви з капусти на різдвяному столі / Фото: Pinterest

Тушкована, квашена, у складі пирогів і вареників. Без капусти різдвяний стіл не буде таким щедрим і повним. Вона є символом міцності та простоти водночас, єдності навколо однієї основи - Христа Бога.

7. Борщ

Борщ на різдвяному столі / Фото: Pinterest

На Святвечір готується пісним борщ з овочів, який попередньо потрібно заквасити заздалегідь приготованим квасом із буряка. Він має насичений темно-червоний колір і символізує кров дітей із Вифлеєму, яких Ірод наказав убити.

8. Горох і квасоля

Вінегрет із горохом і квасолею / Фото: Pinterest

Ці два продукти символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також вони символізують єдність роду, бо всі за різдвяним столом - як горошинки в одному стручку.

9. Часник

На Святвечір часник кладуть по кутах столу, а після чого їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров'я й очищення від гріхів.

10. Пироги, пиріжки та пампушки

Пиріг на різдвяний стіл / Фото: Pinterest

Великі пироги та пиріжки з різними начинками мають обов'язково бути на святковому столі на Святвечір. Випічка символізує чоловічу сонячну енергію, тому її ставлять біля господаря будинку. Начинки для пиріжків роблять різні: зазвичай це капуста, картопля, гриби, горох, мак, повидло.

11. Гриби

Гриби на різдвяний стіл / Фото: Pinterest

Гриби символізують дві природи Христа - людську та божественну. Тому до різдвяних страв зазвичай додають гриби, а також подають їх у маринованому вигляді, як самостійний продукт.

12. Каша

Каша на різдвяний стіл / Фото: Pinterest

Каша символізує продовження роду та єднання людей. Також вона є символом плодючості домашньої худоби, врожайності земель і працьовитості господарів.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин