Не псуватимуться: як зберігати помідори в холодильнику
Збережіть їх смак та свіжість
Як зберігати помідори в холодильнику / Фото: Pixabay
Неможливо заперечити привабливість солодких і соковитих помідорів, але багатьох домашніх кулінарів цей універсальний фрукт ставить у скрутне становище: щоб найкраще зберегти смак і текстуру, чи варто зберігати помідори в холодильнику, чи краще залишити їх на столі? З огляду на те, що помідори доповнюють будь-які страви, починаючи від бутербродів і піци, і закінчуючи гаспачо, і займають центральне місце в освіжаючих літніх салатах, над цим питанням варто замислитися. Розповідаємо, як зберігати помідори, ми поспілкувалися з експертами і отримали кілька порад, які допоможуть вам насолоджуватися цим сезонним продуктом в повній мірі.
Не зберігайте помідори в холодильнику
Стандартне правило - не зберігати помідори в холодильнику. Все зводиться до науки:
- Це в генах: Помідори містять фермент, який реагує на низькі температури, внаслідок чого клітинні мембрани руйнуються, і ви отримуєте кашоподібні та борошнисті плоди.
- Поганий смак: Ви, по суті, позбавляєте помідор смаку та текстури, коли заморожуєте його. Помідори дуже швидко вбирають запахи інших продуктів у холодильнику, що може ще більше погіршити їхню якість і смак.
Зберігайте цілі помідори при кімнатній температурі
Незалежно від того, купуєте ви стиглі чи нестиглі помідори, зберігати їх слід при кімнатній температурі. Помідори найбільш смачні на піку стиглості і при зберіганні при кімнатній температурі.
- Тест на смак: Спробуйте з'їсти холодний помідор і помідор кімнатної температури. Ви побачите, що весь смак помідора прихований, коли він холодний, і ви зможете відчути всю солодкість, коли він кімнатної температури.
- Готові до вживання: Помідор на піку стиглості слід з'їсти одразу. Помідори, які ще не дозріли, тільки виграють від теплої температури на кухні (на відміну від прохолодної температури в холодильнику).
Завжди зберігайте великі сорти томатів плодоніжкою донизу, поки вони не будуть готові до вживання. Так вони довше зберігатимуться свіжими і запобігатимуть втраті вологи, що зробить їх більш соковитими.
Як зберігати стиглі помідори
Якщо ваші помідори на межі перезрівання, і ви не хочете їх втратити, ви можете потримати їх у холодильнику кілька днів, щоб зупинити процес дозрівання. Хоча деякі дослідження показують, що повернення помідорів до кімнатної температури може протидіяти впливу охолодження на смак, краще використовувати охолоджені помідори лише у приготованих стравах, оскільки вони вже втратять занадто багато смаку і текстури.
Як зберігати помідори в розрізаному вигляді
Виявляється, є ще один виняток з правила про холодильник. Якщо ви плануєте з'їсти лише половину помідора, другу половину потрібно зберігати в холодильнику. Якщо залишити розрізаний помідор, він засохне. Якщо ви плануєте використати другу половину наступного дня, це не повинно вплинути на смак і текстуру.
- Доведіть до кімнатної температури: Якщо ви зберігаєте помідори в холодильнику, то перед вживанням краще дати їм охолонути до кімнатної температури.
- Правильний напрямок: Для досягнення найкращих результатів зберігайте частину помідора зрізаною стороною вниз у контейнері в холодильнику.
Як заморозити помідори
Якщо ви не встигнете з'їсти всі помідори з останнього врожаю, перш ніж вони перетворяться на кашу, у нас є гарна новина - їх можна заморозити.
- Бланшуйте цілі помідори, відварюючи їх протягом 30 секунд, щоб послабити шкірку
- Покладіть помідори в пакети для заморожування і позначте дату зберігання.
- Заморозьте їх на термін до 12 місяців (якщо довше, то вони втратять свій смак).
Нещодавно ми розповідали про побутові міфи, які спричиняють більше шкоди, ніж користі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!